VESTE DE ULTIMĂ ORĂ PENTRU ZILIERI. POT MUNCI MAI MULT!

Administrativ

Directorul ITM Argeș, Mihail Adrian Oprescu, atrage atenția, printr-un comunicat remis redacției noastre, că OUG nr. 114/2018 a adus modificări importante la Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Zilierul este o persoană fizică de cel puțin 16 ani, cetăţean român sau străin, ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii.

Sunt mulți oameni în Argeș care muncesc cu ziua, fără carte de muncă. Acești zilieri trebuie să știe că, mai nou, numărul maxim de zile în care un beneficiar poate utiliza o persoană, în mod continuu, în activităţile de tip zilier, nu trebuie să depășească  25 de zile calendaristice. Numărul maxim de zile în care un zilier poate presta activități este de 120 de zile în decursul unui an calendaristic,  și, cu titlu de excepție, 180 de zile în decursul unui an calendaristic. Dacă aceste perioade sunt depășite se consideră a fi contravenție, fiind pedepsite cu amendă de la 500 la 2000 lei. Prin vechea reglementare, niciun zilier nu putea presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Totodată, se reduc la trei domeniile în care pot fi utilizați zilieri:  a) agricultură, vânătoare şi servicii anexe;  b) silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere; c) pescuit şi acvacultură. Cu alte cuvinte, mai pot fi folosiți zilieri doar în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea  universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol.

Este o veste proastă această restrângere pentru o serie de angajatori, unele firme de construcții, de pildă, preferând să lucreze în anii trecuți cu zilieri decât cu personal angajat pentru a evita plata tuturor contribuțiilor către stat.

De adăugat faptul că durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 12 =