ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL, SĂRBĂTORITĂ LA PITEȘTI

Administrativ

Începând cu 1998, în fiecare an, la 26 iunie, se sărbătorește Ziua Drapelului Național. Cu această ocazie, în Pitești, a avut loc ceremonia de înălțare a Drapelului Național al României, în organizarea Garnizoanei Pitești. La eveniment au participat prefectul Emanuel Soare, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, și vicepreședintele Marius Nicolaescu, primarul Cornel Ionică și alte oficialități.

Manifestarea a debutat cu o slujbă religioasă pentru sfințirea drapelului, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Pitești. Apoi, drapelul a fost dus în piața din fața Cercului Militar, unde a avut loc prezentarea onorului de către garda de onoare și salutul drapelului de luptă. După intonarea Imnului Național al României, directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, a prezentat o alocuțiune despre însemnătatea Zilei Drapelului Național. Ceremonia s-a încheiat cu înălțarea drapelulului pe catarg, în acordurile Imnului Național al României, interpretat de Fanfara „Argeșul” a Centrului Cultural Județean Argeș.

„Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată pentru a marca data de 26 iunie 1848, când guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul să reprezinte drapelul naţional al tuturor românilor. De aceea, este extrem de important şi pentru noi, argeşenii, să conştientizăm adevărata dimensiune a simbolurilor naţionale, cărora suntem obligaţi să le acordăm respectul cuvenit”.

Semnificaţia culorilor drapelului: albastrul cerului – libertate, galbenul ogoarelor – dreptate, roşul sângelui – frăţie.

Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, măreţele momente ale istoriei noastre, Independenţa din 1877, Marea Unire din 1918, luptele purtate în cele două războaie mondiale ori revoluția din 1989 s-au desfăşurat toate sub semnul Drapelului Naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

86 − 76 =