FESTIVALUL DE POEZIE DE LA CURTEA DE ARGEȘ, RĂMAS FĂRĂ DUMITRU M. ION

Cultura
Mai bine de un sfert de veac, s-a desfășurat Festivalul internațional „Nopțile de poezie de la Curtea de Argeș”. Un festival care s-a autosuspendat după moartea poetului, prozatorului și traducătorului Dumitru M.Ion, cel care a dorit să dea vizibilitate internațională municipiului său. Și a reușit, mai puțin pe timpul pandemiei, la fiecare ediție participând zeci de poeți de pe toate continentele. Să sperăm că soția lui Dumitru M. Ion, poeta și traducătoarea Carolina Ilica, va reuși să găsească, poate chiar anul acesta, fondurile necesare organizării festivalului. Pentru că asta făcea Dumitru M.Ion. Zi de zi era la ușa unei mereu alte instituții, după „bănuți” (nu aveai loc de el). Festivalul e regretat de mulți, pentru că punea alături valori naționale de valori de pe mapamond.
Mai mult, festivalul de la Curtea de Argeș ajunsese pe locul al treilea în lume ca importanță, după Medellin (Columbia) și Struga (fosta Yugoslavie) si reunea cei mai importanti poeți de pe 4 continente, oameni de mare valoare-profesori universitari, academicieni, directori de reviste culturale
În foto-document, poetul Aurel Rău, din Cluj-Napoca, fost redactor-șef la revista „Steaua”, la 14 iulie 2005, la apogeul carierei sale (e născut în 1930), admirând „Vulturii” din dealul Muzeului Național „I.C.Brătianu” de la Ștefănești. Pe vremea când era doar Vila „Florica”, Dumitru M. Ion organiza și o seară de poezie acolo. În trei ani și la Biblioteca Județeană Argeș și, în 2008, într-o seară superbă, și în Piața „Primăriei Pitești”. (foto-text Jean D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

48 − = 40