CÂND CENTRUL PITEȘTIULUI ERA UN AMESTEC DE VECHI ȘI NOU

Pitestiul vechi

O dată cu construirea Consiliului Popular Argeș (Casa Albă), a Magazinului „Fortuna” și a Casei de Cultură a Sindicatelor, la începutul anilor 70, zona centrală a mai continuat, câțiva ani, să fie un amestec de vechi și nou.

Cartea poștală din 1973 (foto reprezentativă, realizată de Al. Florescu și apărută la Editura Meridiane) prezintă în fundal celebrul magazin „Universal”. Casa Cărții avea să apară la finalul anilor 80, fiind inaugurată la 2 mai 1989 de către Nicu Ceaușescu, deși nu era finalizată în întregime (activul de partid local a făcut eforturi deosebite ca Nicu Ceaușescu să se mulțumească doar cu vizitarea parterului și să nu urce la etajul al II-lea sau prin corpul aflat sub blocul G1, că lipsea liftul!)

Cartea poștală din 1972 ne arată clădirile vechi ce străjuiau Piața Episcopiei (denumită Lenin pe atunci, iar din 1990 încoace – Piața Vasile Milea). Lipsește masivul Bloc Mobilux, bloc în care au primit repartiție mulți activiști de partid și ofițeri de Securitate.

A fost doar o chestiune de timp ca vechile clădiri ale Piteștiului să fie rase de pe suprafața pământului. Altfel, am fi avut și noi un „centru istoric”…

(Nota redacției: Cărțile poștale fac parte din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea cărților poștale este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

68 + = 77