CÂND COMUNIȘTII ÎȘI FAC PROPRIUL ZIAR, „SECERA ȘI CIOCANUL” (59)

Pitestiul vechi

Am scris despre primii primari și prefecți comuniști de Argeș după 1945. Treptat, Partidul Muncitoresc Român își întărește rândurile și pune stăpânire pe tot. Mesajul cel nou se pare că nu ajungea la cetățeni, astfel încât, în plin proces al demascărilor şi reeducărilor, la Piteşti apare, la 25 martie 1951, ziarul „Secera şi ciocanul”, organ al Comitetului regional al Partidului Muncitoresc Român şi al Sfatului Popular Regional Argeş. Nume decupat de pe steagul roșu al Uniunii Sovietice. Conform wikipedia, „Secera și ciocanul” este un simbol folosit pentru reprezentarea comunismului și a partidelor comuniste, cele două unelte dorind să simbolizeze alianța politică dintre țărănime și proletariatul industrial.

Iată, mai jos, editorialul semnat de către tov. Mărcuș Ion, primul-secretar al Comitetului regional P.M.R. Argeş, din chiar primul număr al ziarului „Secera și ciocanul” de la Pitești, intitulat, sugestiv, „ Rolul presei de Partid în construcţia socialistă”:

„Rolul presei bolşevice, al presei de Partid în construcţia socialistă, este uriaş. În mâinile Partidului presa este cel mai elastic instrument de conducere, este o puternică armă de agitaţie şi propagandă, este un mijloc de neînlocuit pentru influenţarea maselor celor mai largi.

Creată de Lenin şi Stalin, marii conducători ai P.C. (b) al U.S., presa bolşevică s-a manifestat chiar din primul moment al existenţei sale nu numai ca un agitator şi propagandist ci şi ca un organizator colectiv.

Definind rolul şi însemnătatea presei bolşevice, tov. Stalin arată: „Presa este cea mai puternică armă cu ajutorul căreia Partidul vorbeşte cu clasa muncitoare în fiecare zi, în fiecare ceas, în limba care este necesară. Nu există alte mijloace pentru a stabili legături spirituale între Partid şi clasă, nu există alt aparat atât de elastic”.

Prin forţa ei, legătura ce-o stabileşte presa între Partid şi masse este egală cu orice aparat de transmisie cu caracter de massă. Alte mijloace de a întinde fire spirituale între Partid şi clasă, alt aparat atât de mlădios nu mai există în natură, ne arată tov. Stalin.

În momentul de faţă atenţia presei sovietice este concentrată asupra problemelor în legătură cu lupta pentru construirea comunismului în U.R.S.S. şi problemei legate de lupta pentru apărarea păcii.

Folosind bogata experienţă a presei sovietice şi învăţătura leninist-stalinistă asupra presei, Partidul nostru a îndrumat şi condus permanent presa de Partid în toată activitatea sa revoluţionară.

Ziarul „Scânteia” organul Comitetului Central al Partidului nostru, a dus o luptă neînfricată împotriva jugului capitalist. În anii cruntei ilegalităţi, presa de partid a educat permanent oamenii muncii în spiritul luptei revoluţionare, i-a mobilizat şi condus în acţiunile măreţe de răsturnare a regimului burghezo-moşieresc.

În perioada trecerii dela capitalism la socialism, presa de Partid trebue să pună pe primul plan problemele construcţiei socialismului.

Ziarul de Partid, ca cea mai importantă formă de legătură a Partidului cu massele muncitoare, este arma cea mai ascuţită a Partidului.

Paşi însemnaţi s-au făcut sub conducerea Partidului nostru în domeniul presei locale de Partid.

Folosind din belşug experienţa presei sovietice, luând drept pildă „Scânteia”, presa locală de Partid a obţinut succese însemnate, mobilizând poporul muncitor, care, condus de Partid, a pornit cu înflăcărare la înfăptuirea primului Plan Cincinal şi a măreţului plan de electrificare.

Presa regională de Partid trebue să pună pe primul plan lupta pentru pace şi demascarea concretă a sângerosului imperialism american şi englez care a deslănţuit criminala agresiune asupra paşnicului popor coreean şi care astăzi conduce acţiunea de reînarmare a Germaniei Occidentale şi face pregătiri febrile pentru deslănţuirea unui nou răsboi mondial.

Presa de Partid trebue să educe oamenii muncii în spriritul vigilenţei revoluţionare faţă de uneltirile imperialismului american şi a uneltelor lor din ţara noastră.

O atenţie deosebită trebue să acorde ziarul regional popularizării realizărilor din Uniunea Sovietică în domeniul luptei pentru construirea comunismului. Trebue să cultive dragostea neţărmurită faţă de U.R.S.S., conducătoarea uriaşului front al păcii şi faţă de tovarăşul Stalin, stegarul neînfricat al luptei pentru pace.

Ziarul trebue să desvolte în conştiinţa oamenilor muncii dragostea fierbinte pentru scumpa noastră patrie şi să-i mobilizeze la luptă pentru întărirea sa economică educându-i în spiritul unei noui atitudini faţă de muncă şi de bunul obştesc.

O sarcină de frunte a presei de Partid o constitue mobilizarea oamenilor muncii în lupta pentru îndeplinirea Planului Cincinal şi a planului de electrificare, – demonstrând cu date concrete perspectivele măreţe pe care aceste planuri le deschid atât ţării întregi, cât şi regiunei noastre.

Presa Regiunei de Partid va da o atenţie deosebită îndeplinirii planului pe ramuri de industrii (metalurgie, carboniferă, textile, pielărie şi încălţăminte etc) tratând în mod sistematic problemele care duc la ridicarea productivităţii muncii, stabilirea şi aplicarea normelor tehnice progresive, desvoltarea întrecerilor socialiste, îngrijirea şi folosirea utilajului, respectarea disciplinei de plan şi financiare, pentru introducerea spriritului de răspundere personală în muncă în toate întreprinderile socialiste.

Organul Regiunii de Partid „Secera şi Ciocanul” trebue să popularizeze adânc în massele largi ale oamenilor muncii metodele înaintate ale stahanoviştilor sovietici, să-i ajute să-şi însuşească temeinic aceste metode noui de muncă şi să le introducă cu eficacitate în procesul de producţie.

Ca una din problemele centrale ale presei noastre trebue să fie şi problema alianţei dintre clasa muncitoare şi ţărănimea muncitoare, educând oamenii muncii dela oraşe şi sate în spiritul frăţiei şi ajutorului reciproc, făcându-i să înţeleagă că strânsa alianţă dintre muncitori şi ţăranii muncitori este chezăşia victoriei construirei socialismului în patria noastră.

Astfel, printr-o continuă şi susţinută muncă de lămurire, ziarul trebue să contribue într-o măsură însemnată la mobilizarea ţărănimii muncitoare ca pe baza liberului consimţământ să renunţe la gospodăria individuală fărămiţată şi plină de sărăcie şi necazuri, şi să treacă la marea gospodărie agricolă colectivă aducătoare de fericire şi bună stare, popularizând neîncetat rezultatele obţinute în muncă de primele noastre Gospodării Agricole Colective.

O preocupare de seamă a ziarului trebue să fie aceea de a urmări activitatea multilaterală a organizaţiilor de partid şi organizaţiilor de massă, precum şi realizările obţinute în munca Sfaturilor Populare, combătând cu tărie stagnarea şi rutina care se manifestă la unii tovarăşi din Comitetele Executive, popularizând în acelaş timp iniţiativa creatoare a masselor care sunt chemate să participe în mod activ la opera de conducere a treburilor obşteşti.

Un rol deosebit îi revine presei ca instrument al criticii şi autocriticii bolşevice, deoarece presa este cea mai largă tribună, cel mai eficace mijloc de desvăluire a lipsurilor în munca noastră, a denaturărilor birocratice din activitatea diferitelor organizaţii, întreprinderi şi instituţii.

Folosind experienţa presei sovietice şi luând drept pildă „Scânteia”, ziarul Regiunii „Secera şi Ciocanul” va trebui să desfăşoare o largă muncă de agitaţie în rândurile maselor largi ale oamenilor muncii din Regiunea noastră, să-i mobilizeze în lupta pentru îndeplinirea şi depăşirea planului de Stat pe anul 1951, pentru întărirea patriei noastre, factor activ în uriaşul front al păcii, democraţiei şi socialismului în fruntea căreia stă puternica Uniune Sovietică şi neînfricatul stegar al luptei pentru pace, tovarăşul I.V. Stalin”.

Așa s-a scris istoria. Înspăimântător de trist. Sunt prea multe de comentat, poate ar fi trebuit să dau doar fragmente…

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

67 + = 71