CUM ARĂTA MONUMENTUL VETERANILOR ÎN 1932

Pitestiul vechi

Monumentul este opera de artă a arh. Ion Traianescu și a sculptorului D. Dima Pavelescu-Dimo. Piatra de fundație a fost pusă la 1 octombrie 1906, din iniţiativa Societăţii Veteranilor de Război Coroana de Oţel, Grade inferioare  (preşedinte, Gheorghe Drăghescu), fiind inaugurat un an mai târziu.

Monumentul (numit, inițial, al Veteranilor, cunoscut, în ultimele decenii, ca Monumentul Independenței) se afla la intersecția Bulevardului Elisabeta (astăzi, Republicii) cu strada Craiovei. Locația actuală este pe strada Crinului, lângă izvorul de a apă. Acesta a suferit diverse transformări față de forma inițială.

Sunt discuții, în prezent, în mediul public, pentru a reloca acest monument, mai ales că spațiul este impropriu pentru procesiunile militare de la diverse ocazii comemorative.

(Nota redacției: Carte poștală din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textul aparține lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 66 = 76