PARCUL ȘTRAND DIN PITEȘTI, ANTONESCU ȘI VASILE ROAITĂ

Pitestiul vechi

O legendă urbană spune că ideea înființării Parcului Ștrand i-ar fi aparținut generalului Ion Antonescu, dar nu sunt dovezi în acest sens. Cert este că la 15 mai 1935, Primăria Pitești a inaugurat, pe amplasamentul actualului Parc Ștrand, o pepinieră dendrologică, un stadion, un poligon de tragere, un patinoar și un bazin de înot. Militarii Garnizoanei Pitești au fost mobilizați pentru a ajuta la finalizarea grabnică a acestor obiective.

Munca voluntară s-a reluat în 1953, de data aceasta cu tineri piteșteni la chemarea Partidului Muncitoresc Român, realizându-se extinderea lacului (pentru ambarcațiuni) și modernizarea stadionului, unde a început să joace echipa de fotbal Dinamo Pitești, realizarea unor „poduri chinezești”, a unei piste de atletism și înființarea unei mini-grădini zoologice. La 2 august 1953 a avut loc inaugurarea acestor noi obiective, parcul fiind rebotezat „Vasile Roaită”, considerat pe atunci un erou comunist, mort în timpul grevei de la Atelierele C.F.R. Grivița în 1933, până când s-a aflat că a fost agent al Siguranței…

După Pădurea Trivale, Parcul Ștrand a fost principala atracție a piteștenilor pentru petrecerea timpului liber…

(Nota redacției:  O nouă fotografie din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textul – și vederea – aparțin lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

77 − 76 =