DUMITRU DRĂGUȚ, SINGURUL DEPUTAT P.S.M. DE ARGEȘ (124)

Pitestiul vechi

Dumitru Drăguț s-a născut la 23 decembrie 1941, în comuna Uda, județul Argeș. Pornește de jos în viață, în 1958 absolvind Școala profesională metalurgică de la Colibași, calificându-se ca strungar, meserie pe care o practică la început la Uzina de Piese Auto „Vasile Tudose”. Face liceul la seral, între 1964-1965 urmând Institutul Agronomic de la Craiova, Facultatea de horticultură. Între 1972-1974 a urmat Școala tehnică de maiștri, tot la seral. Lucrează la I.M.E.P. ca strungar, maistru, șef atelier.

Din 1977, Dumitru Drăguț este numit secretar al comitetului P.C.R. pe întreprindere (I.M.E.P.). După ce absolvă, în 1981, Facultatea de Științe Politico-Economice din cadrul Academiei „Ștefan Gheorghiu”, este, până în 1987, activist al Comitetului Județean Argeș al P.C.R., ajungând și președinte al C.U.A.S.C. Vedea, iar, din 1986, timp de un an, ajunge șef secție propagandă. În luna iulie 1987, are curajul de a spune „nu” mai-marilor politici comuniști, fiind scos din aparatul județean de conducere al P.C.R.,  pentru că a refuzat să plece în județul Alba, ca secretar organizatoric. Cariera politică se încheiase.

Ca urmare a gestului său de disidență împotriva „rotației cadrelor”, ajunge să lucreze ca economist cu organizarea producției la Fabrica de matrițe a I.A.P., unde a lucrat până în septembrie 1989, când s-a angajat ca secretar al biroului executiv al Primăriei Ștefănești. Revenirea a fost de scurtă durată, fiind epurat în urma „revoluției” de la Ștefănești. O jumătate de an nu are serviciu. Din iunie 1990 și până în luna septembrie 1992 a lucrat ca economist la Cooperativa de Consum Ștefănești.

În ianuarie 1991 a devenit membru al Partidului Socialist al Muncii, fiind cel care a pus bazele filialei locale a partidului înființat de fostul prim-ministru comunist Ilie Verdeț. A fost ales președinte al organizației județene încă de la constituire, funcție pe care a deținut-o până la dispariția partidului.

În septembrie 1992 a fost ales deputat de Argeș, cu voturile a 21.134 de argeșeni. În Camera Deputaților a fost membru al Comisiei de industrii și servicii. Ca deputat, a sprijinit, alături de ceilalți colegi din P.S.M., Guvernul Nicolae Văcăroiu, contribuind, astfel, la adoptarea unor legi, precum Legea nr. 112 a caselor naționalizate, Legea investițiilor străine, Legea învățământului etc.

În 1996, este marele perdant al alegerilor, candidatul Dumitru Drăguț la funcția de deputat obținând peste 3,65% din voturile argeșenilor (la Senat, P.S.M. Argeș obține chiar 4,93%), fapt ce i-ar fi asigurat un nou mandat. Dar, la nivel național, P.S.M. nu trece pragul electoral de 3% (atât era atunci), neintrând în Parlament. La vremea respectivă, Ilie Verdeț a acuzat P.D.S.R. de fraudarea alegerilor.

Ajuns în Opoziție, Dumitru Drăguț continuă să organizeze conferințe de presă și după 1996 la sediul din strada Kogălniceanu, sancționând, cu argumente extrem de elaborate (fapt ce-i enerva pe ziariști, care așteptau declarații spumoase), ceea ce considera a fi greșelile Guvernului Ciorbea. Trece cu bine de disidența unor membri, care înființează Partidul Socialist (ca o ironie, la Pitești, acesta își avea sediul vis-a-vis de cel al P.S.M.).

La alegerile din 4 iunie 2000, îl regăsim pe Dumitru Drăguț în fruntea listei pentru Consiliul Județean Argeș din partea P.S.M., dar partidul se situează sub noul prag electoral, obținând doar 3364 de voturi. Un scor similar este obținut în toate județele, fapt ce-l determină pe Ilie Verdeț să-și asume eșecul și să se retragă din funcția de președinte al P.S.M. La Pitești, la un moment dat, parcă în 2001, organizația județeană rămâne și fără sediu, revendicat de fostul proprietar.

În luna iulie 2003, majoritatea membrilor P.S.M. s-a alăturat P.S.D. (absorbție prin comasare), iar ceilalți s-au reconstituit ca Partidul Alianța Socialistă (P.A.S., în prezent P.S.R.), sub conducerea lui Constantin Rotaru (lider la Argeș a fost – și a rămas până în prezent – fratele acestuia, omul de afaceri George Rotaru). Dumitru Drăguț optează, în 2003, pentru P.S.D., al cărui membru este și în prezent. Până în 2008, este secretar executiv al P.S.D. Argeș, după care se mulțumește să fie un soldat disciplinat al acestui partid, implicându-se în campaniile electorale din organizația de pensionari din care face parte.

Dacă toți deputații ar fi fost cinstiți precum Dumitru Drăguț, din dicționarul limbii române s-ar fi scos cuvântul „corupție”. Dacă-l vedeți pe Strada Mare din Pitești, puteți jura că acest om nu a fost vreodată deputat și la putere. Adică, nu s-a ajuns, ca atâția alții…

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 1