DEPUTAȚI ALEȘI PE… MESERII, ÎNTR-UN PARLAMENT FANTOMĂ (39)

Pitestiul vechi

La 30 martie 1938, prin decret regal, au fost desființate, într-o zi, toate partidele, fiind creat, în replică, un surogat, Frontul Renașterii Naționale, pentru o aparență de democrație. Până și în Germania exista un partid, cel nazist (național-socialist).  După instituirea dictaturii regale a lui Carol al II-lea și votarea unei noi Constituții, în 1-2 iunie 1939 au loc cele mai ciudate alegeri parlamentare.

Argeșenii au candidat în circumscripția…. Bucegi, pe categorii… socio-profesionale, nu pe partide. Astfel, la categoria „Agricultură și muncă manuală”, au fost aleși ca deputați juristul Armand Călinescu (era, oricum, prim-ministru, din 7 martie 1939), avocatul Mihail Ghelmegeanu și economistul și academicianul Ion Răducanu. Toți aceștia, cum am spus, dar repet, deputați numiți la „Agricultură și muncă manuală”!

Alți 10 deputați argeșeni au fost aleși la categoria „Comerț și Industrie” (Stan Ghițescu, Ion Moraru, Nicolae Rizescu-Brănești ș.a.), ultimii 10 deputați reprezentând categoria „Ocupațiuni intelectuale” (Voicu Nițescu, Theodor Capidar, Dumitru Rallet, Grigore Ivănceanu, Aurel Neguș etc.)

Carol al II-lea îi numește „senatori de drept” pe liderii partidelor politice, și e tare trist că au acceptat, printre cei câiva, pe Ion Mihalache (PNȚ) și Dinu Brătianu (PNL). Până și scriitorul și filosoful Lucian Blaga ajunge senator. Totuși, la deschiderea lucrărilor noului „Parlament” carlist, Mihalache și Brătianu nu s-au considerat mandatari ai Frontului Renașterii Naționale, înființat de rege, refuzând să poarte uniforma obligatorie. Carol al II-lea s-a înfuriat, evacuând din sala de ședințe a Parlamentului pe Mihalache și Brătianu!

Acest parlament a funcționat până la 5 iulie 1940. Între timp, prim-ministrul Armand Călinescu, la o zi după ce vizitase moșia sa de la Ciupa, Argeș, este ucis mișelește de către legionari, la 21 septembrie 1939, în semn de răzbunare pentru lichidarea lui Corneliu Zelea Codreanu.  Vremuri tare tulburi, iar viitorul nu suna deloc bine! Se apropia războiul…

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 6 =