PRIMARUL RĂTESCU – REGULI DRACONICE ÎN PARCUL TRIVALE! (29)

Pitestiul vechi

Luând act de plângerile unor piteșteni, cu siguranță deranjați de aspectul pe care îl căpătase Parcul Trivale în ultima vreme, un loc care nu mai era loc de promenadă, ci de curse de mașini, primarul Constantin Rătescu dă o ordonanță la 18 mai 1931, una care a fost pusă imediat în aplicare. Nu era loc de negocieri. Erau vizate și celelalte parcuri din oraș. Comentariile mele sunt de prisos, totul era clar expus de primarul Rătescu, primar care își dorea un parc frumos, civilizat și liniștit.

„ORDONĂM:

  1. Este oprit a se intra pe aleile din parcul Trivalea, cât și în grădina publică și în grădina din curtea localului primăriei, a oricărui fel de vehicule cu tracțiune animală sau mecanică, sau cu caii și călare. Cei care vin cu bicicleta, prin alee, le va ține de ghidoane pe jos.
  1. Este interzis a se introduce câini liberi, care strică plantațiile.
  2. Părinții sunt rugați a supraveghea pe copii, a nu strica florile și plantațiunile din parcul Trivalea, grădina publică și grădina din curtea localului primăriei.
  3. Este interzis a rupe florile și a degrada, prin orice mijloace, plantațiunile din parcul Trivalea, grădina publică și grădina din curtea localului primăriei.
  4. Se interzice ca în zilele când cântă muzica la grădina publică și nu este serbare a se vinde confeti sau pocnitori, în grădină sau afară de grădină, sau a se arunca confeti sau pocnitori în grădină.
  5. Se interzice, de asemenea, în serile de grădină, a mai sta în jurul grădinei, la intrări la porți sau pe bulevard, femeile care vând flori, bragagii, covrigarii etc, care dau un aspect urât.

Contravenienții la această ordonanță vor fi dați în judecată și se vor amenda, plus că vor plăti despăgubiri, pentru pagubele și stricăciunile făcute.

Toți domnii ofițeri de poliție și agenții comunali sunt însărcinați cu aducerea la îndeplinire a prezentei ordonanțe, dând judecății pe contravenienți”.

(va urma)

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești și a activității parlamentarilor din Argeș”, de Jean Dumitrașcu

3 thoughts on “PRIMARUL RĂTESCU – REGULI DRACONICE ÎN PARCUL TRIVALE! (29)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 32 = 38