NICOLAE CEAUȘESCU ESTE ALES DEPUTAT DE PITEȘTI (64)

Pitestiul vechi

La alegerile din 30 noiembrie 1952 pentru Marea Adunare Națională este ales ca deputat de Pitești generalul-locotenent Nicolae Ceaușescu. Deși nu făcuse armata, iată că se putea ajunge și general, dacă Partidul avea nevoie de tine. Nicolae Ceaușescu activase de la 15 ani în Uniunea Tineretului Comunist, fusese arestat și deținut politic în regimul carlist și sub Antonescu în mai multe rânduri (a trecut, mai mulți ani, prin penitenciarele din Jilava, Caransebeș și Târgu Jiu). După 1944, se află în primele rânduri ale P.C.R., ajungând secretar al regionalelor din Dobrogea și Oltenia.

În 1948, la 30 de ani, devine  membru al Comitetului Central al Partidului Comunist din România. Ceaușescu e numit imediat subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, în guvernul Petru Groza, iar în ianuarie 1950 este numit ministru adjunct la Ministerul Apărării Naționale și șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. Din această poziție a candidat la alegerile de la Pitești din 1952.

Treptat, Nicolae Ceaușescu urcă în ierarhia P.C.R., până la vârf. Este reales deputat de Pitești la alegerile din 3 februarie 1957, 5 martie 1961 și 7 martie 1965. Trebuie subliniat faptul că în momentul în care ajunge prim-secretar al Comitetului Central al P.C.R. în 1965, adică șef al statului, imediat după moartea lui Gh. Gheorghiu-Dej, Ceaușescu era deputat de Pitești. Dar despre deputatul Ceaușescu și legăturile sale numeroase cu Piteștiul voi mai vorbi pe viitor.

Să mai spun acum că în M.A.N., fiecare deputat reprezenta câte o localitate, considerată a fi mai importantă, în frunte cu orașele. Piteștiul a avut chiar doi deputați, unul pentru zona Sud, altul pentru zona Nord. Unii locuiau chiar în localitățile pe care le reprezentau în M.A.N., precum Gh. Arsenescu, din Topoloveni, dar cei mai mulți deputați erau impuși de la „județ” și, îndeosebi, de la București. Precum poetul Dan Deșliu, deputat de Micești între 1952-1956. Sau, mai târziu, Virgil Trofin (1969-1975, deputat de Pitești-Nord) ori Iulian Vlad (1985-1989), deputat de Domnești, în perioada în care conducea ditamai Securitatea, dar era miluit și cu o funcție amărâtă de deputat…

Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − = 11