CĂTĂLIN RĂDULESCU, DE LA REVOLUȚIE LA „DEPUTATUL-MITRALIERĂ” (105)

Pitestiul vechi

Cătălin-Marian Rădulescu s-a născut la 2 august 1962, la Pitești. După ce a absolvit Facultatea de Medicină Generală Timișoara, și-a făcut stagiatura la Spitalul Câmpulung Muscel și la Spitalul Județean Argeș. Evenimentele din decembrie 1989 îl găsesc la Timișoara. Vine la Pitești în 22 decembrie și, împreună cu alți tineri, forțează intrarea în Casa Albă.

A fost ales în primul Consiliu județean al Frontului Salvării Naționale Argeș, având legitimația de membru nr. 13. A fost președintele a două comisii ale C.F.S.N. Argeș, cea de politică externă și protocol și cea pentru mediu și echilibru ecologic, fiind și purtător de cuvânt. La 22 decembrie 1989 a participat și la dezarmarea Securității Argeș și la arestarea și interogarea Elenei Bărbulescu (cumnata lui Ceaușescu), fugită din Scornicești.

Pe parcursul revoluției a ținut legătura și a avut întâlniri cu generalul Ștefan Gușe, cu Romeo Raicu, Radu Silaghi, Cazimir Ionescu, Dan Iosif etc. La 2 ianuarie 1990 a fost delegat să plece la Timișoara, unde C.F.S.N. Timiș, prin Claudiu Iordache și Lorin Fortuna, i-au pus la dispoziție 50 tone de carne pentru județul Argeș. Dr. Cătălin-Marian Rădulescu a primit un „Certificat de Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989” și un „Brevet de Luptător!, fiind și vicepreședinte al Ligii Naționale al Ligii Naționale a Luptătorilor pentru Victoria Revoluției-Filiala Argeș.

Împreună cu juristul Sorin Vișinescu și cu Nicolae Seceleanu a constituit comitetul de inițiativă pentru formarea partidului Frontului Salvării Naționale în județul Argeș, fiind ales ulterior în funcția de președinte. După constituirea C.P.U.N., a făcut parte din biroul executiv, ca președinte al Comisiei de ocrotiri sociale și ajutor medical. La 13 februarie 1990, comitetul național de inițiativă al F.S.N. l-a împuternicit pentru organizarea, îndrumarea și controlul constituirii structurilor locale ale F.S.N. în Argeș (împuternicirea cu nr.1 pe țară). La Convenția F.S.N. Argeș din 3 martie 1990 a fost ales președinte al organizației județene (cel mai tânăr din țară – 28 de ani).

A înființat primul ziar al F.S.N. Argeș, „Opinia”, unde a publicat o serie de articole. La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de Argeș, votat de 314.740 de argeșeni, și a condus delegația de parlamentari feseniști ai județului (9 deputați și 3 senatori). A fost ales ca secretar al Comisiei de politică externă a României (comisie mixtă a Adunării Deputaților și a Senatului). A îndeplinit și funcția de președinte al delegației României la N.A.T.O. și la bazele „Shape” din Bruxelles. A fost numit vicepreședinte al primei Uniuni Interbalcanice, ținută la București. A reprezentat România cu ocazia semicentenarului Nicolae Titulescu organizat de Academia de Științe Politice din Moscova.

La scindarea F.S.N., dr. Rădulescu rămâne alături de Petre Roman, fiind ales și primul președinte al organizației Argeș a P.D.-F.S.N. Candidează la Camera Deputaților la 27 septembrie 1992, pe poziția a treia, după Doru Viorel Ursu (fostul ministru de Interne, impus de Petre Roman la Pitești) și Ion Cîrstoiu, dar, cu 8,6% voturi, Cătălin Rădulescu nu este reales deputat (doar Ursu trece pragul).

Din 1992 și până în 1996 este vicepreședinte al organizației județene. În 1993 a finanțat și înființat săptămânalul „Acțiunea”, ziar al P.D.-F.S.N., unde a avut funcția de manager special.

Din 1993 a intrat în lumea afacerilor. A realizat prima fabrică de detergent în București (1994-1995), o companie de transporturi internaționale de mărfuri pe relația Italia și Grecia (1994-1998), o fabrică de cafea (1995-1998). A fost președinte al unuia din cele mai mari grupuri de construcții din România (S.C. „CO.GE.RO” S.A), care a avut în derulare investiții la Constanța de sute de milioane de dolari.

A fost vicepreședinte al grupului hotelier „SUNSHINE HOTEL&TURISM”, care a deținut în proprietate hoteluri și restaurante pe Litoral. A fost președinte al „PENTAGON GROUP INVESTMENT”, reprezentant exclusiv al unor concerne din Danemarca, Olanda, Franța și S.U.A. Cu grupul danez „L&R ENERGI” a câștigat o licitație finanțată de BERD și a schimbat tot sistemul de conducte de apă cu conducte preizolate în municipiul Ploiești ș.a.m.d.

Cum scriam în luna mai 2000, „deși s-a ținut ani buni departe de politică, este posibilă însă reîntoarcerea dr. Cătălin-Marian Rădulescu!

Și s-a întors, precum Fiul Risipitor. Prin 2011-2012 avea încă simpatii P.D. (pedeliste), după cum am constatat, dar a fost sprijinit de primarul Tudor Pendiuc să candideze la un nou mandat de deputat pe lista P.S.D. Argeș la alegerile din 10 decembrie 2012. Este reales deputat PSD de Argeș și la alegerile din 2016. De prin 2014, dr. Cătălin Rădulescu a devenit extrem de cunoscut în media națională prin luările sale tranșante de cuvânt și prin diverse inițiative legislative. În martie 2017, într-o emisiune tv, a cerut ca protestatarii anticorupție din Piața Victoriei să fie alungați cu tunurile de apă și a declarat că are o mitralieră AKM cu care a luptat la Revoluție, lăsând impresia că ar fi pregătit să o folosească din nou. De atunci i se trage porecla de „deputatul-mitralieră”. În urma acestor declarații, Rădulescu a fost suspendat șase luni din PSD, dar s-a întors la vârf, făcând deliciul presei naționale prin declarațiile sale politice.

La 17 ianuarie 2020, și-a retras în plen candidatura la funcția de președinte al P.S.D. Argeș, susținând că-l susține pe Ion Mînzînă. Se pare că se va regăsi pe un loc eligibil la viitoarele alegeri. Deocamdată, are doar trei mandate de deputat.

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

59 − = 50