CUM ARĂTA CENTRUL PITEȘTIULUI ÎN 1917

Pitestiul vechi

Suntem în anul 1917. Din toamnă, Piteștiul se afla sub ocupație germană, cu primar de etnie germană. Chiar și așa, viața și-a urmat cursul firesc pentru majoritatea piteștenilor. Istoria nu a consemnat mari evenimente petrecute în acest an. Vom aminti, totuși, câteva.

În primul rând, a avut loc o firavă acţiune cetăţenească antigermană, neasumată de niciun partid (parcă dispăruseră), fiind efectuate câteva arestări la Depoul CFR din localitate. În al doilea rând, prin stația CFR Pitești a trecut, primit cu mari onoruri militare, chiar împăratul Wilhelm II al Germaniei, în drum spre Curtea de Argeş, spre a depune o coroană de flori la mormântul regelui Carol I al României. Un gest ostentativ, firește, nepotul lui Carol I, regele pe tron Ferdinand tocmai luptând la acea vreme cu împăratul Germaniei, refugiat în Moldova.

În rest, lume, viață, clădiri martore tăcute la curgerea vremurilor…

(Nota redacției: Strada Șerban Vodă din Pitești în 1917. Carte poștală, apărută la Editura Șaraga din București, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea cărții poștale este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

2 thoughts on “CUM ARĂTA CENTRUL PITEȘTIULUI ÎN 1917

  1. Sa nu uitam distrugerea (arderea) arhivelor românești de către armata germană pe malul răului Argeș în zona Târgul din Vale!

  2. Mulțumesc pentru aceasta pagina minunata ! Aștept cât mai multe articole și fotografii din Pitești și împrejurimi ! Felicitări !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

90 − = 84