CINEMATOGRAFUL „LUX” DIN PITEȘTI (121)

Pitestiul vechi

Nu există (normal, aș zice!) o istorie a cinematografelor din Pitești. Am scris, în cartea „Din culisele culturii argeșene”, că primul film difuzat la noi a fost în anul 1902, „Panorama Eduard Braun”. În cadrul acestei rubrici cu Piteștiul vechi, am prezentat doar Cinema „București” și Cinema „Aquila” („Muncitoresc”/„Modern”/„Sebastian Papaiani”). Dar în oraș au mai existat și altele, pe zona centrală. Alte trei cinematografe, în funcțiune în Pitești după 1944, au fost: „Lux”, „Select” și „Trianon”.

La 3 noiembrie 1948, Marea Adunare Națională a promulgat Decretul nr. 303/1948 privind naționalizarea industriei cinematografice și reglementarea comerțului cu produse cinematografice, decret prin care au fost naționalizate cinematografele „Muncitoresc” (degeaba își schimbase numele, din „Aquila”), „Lux”, „Select” și „Trianon”. Cinematografele „București”, „Lumina” și „Dacia” vor fi înființate abia peste un deceniu sau două.

Vă prezentăm încă un cinema, „Lux”, sau măcar o parte din clădire, așa cum arăta la 1937, cu sediul pe str. Șerban Vodă, la doi pași de „Aquila”, clădire demolată ulterior, în numele sistematizării.

(Nota redacției: Carte poștală din 1937, circulată, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, una destul de complexă, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, anul acesta, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea cărții poștale e posibilă numai cu acordul d-lui Cătălin Tudor.)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

81 − 76 =