DIRIJORUL SPANIOL CALLEYA VREA SĂ FIE ÎNMORMÂNTAT LA PIETROȘANI

Cultura

Marele dirijor Octav Calleya este disputat de trei țări: România, Spania și Republica Moldova. Maestrul Calleya are, și puțini știu, origini argeșene, bunicii săi fiind niște boieri foarte avuți din Pietroșani, cu moșii întinse nu doar în satele din jur, ci și până la Cicănești (academicianul Gheorghe Păun ne relata că s-a născut pe moșia lui Calleya).

Soarta a făcut ca Octav Calleya să se nască, acum 80 de ani, la Chișinău. Înainte să învețe să meargă, familia se mută la Craiova. După 10 ani de vioară în capitala Olteniei, Calleya urmează Conservatorul bucureștean, clasa de dirijat orchestră. Dornic de autoperfecționare, merge la Viena, spre a învăța meserie de la marele dirijor Sergiu Celibidache. După patru ani, ajunge ucenicul lui Riccardo Muti, la Roma. Marea lecție învățată de la acesta e că are nevoie de o orchestră „pe mână”. Printr-o întâmplare, în 1973, Calleya află că autoritățile din Malaga, Spania, pun la cale înființarea unei orchestre filarmonice. Se prezintă la concurs. Devine dirijor-fondator și, pentru 15 ani, și director artistic al instituției. Obține cetățenia spaniolă, dar o pierde pe cea românească (așa e legislația din Spania).

După 1990, revine în România, în glorie, unde conduce toate orchestrele simfonice, inclusiv pe cea de la Pitești. Acum 10 ani, aflându-se la Filarmonica Pitești, printre repetiții, dă o fugă la Pietroșani. Nu tu conac, nu tu moșii, nu tu cetățenie pentru a putea revendica vreun capăt de pământ. Doar bucuria întâlnirii cu un preot de 90 de ani, care-i povestește lucruri neștiute despre bunicii săi.

Și totuși, la Pietroșani mai avea ceva în proprietate: mormintele bunicilor. Însoțit de primarul de atunci, și de acum, Eugeniu Pătru, merge în cimitir pentru a aprinde o lumânare la căpătâiul bunicilor. Impresionat de simplitatea și frumusețea locului, maestrul Calleya se hotărăște pe loc. Vrea să fie înmormântat la Pietroșani. Emoționat că o asemenea personalitate are acest gând, primarul Pătru exclamă: „Cu tot dragul, maestre! Abia așteptăm! Când vreți, noi vă primim!”

Octav Calleya nu-și potolește râsul nici în prezent, când își amintește de vorbele primarului. Chit că are 80 de ani, nu are de gând să se grăbească să se mute, pentru vecie, la Pietroșani. Urmează, vinerea aceasta, să fie omagiat la Craiova, apoi sâmbătă să meargă la Pietroșani, să dispună realizarea unui cavou lângă mormântul bunicului. După care va fi omagiat la Chișinău. Apoi la Malaga, Madrid, Roma. Poate și la Pitești…

Jean Dumitrașcu

N.Red. Acest articol a fost publicat inițial în „Jurnalul de Argeș” din data de 26 octombrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 1 =