DIN CULISELE CULTURII (27). POVESTEA STRĂZII CORNEL CHIRIAC

Cultura

Prin martie 2011, înainte de Simfonia Lalelelor, am avut bucuria de a-l cunoaște pe cel mai bun prieten piteștean (din copilărie și până în studenție) al lui Cornel Chiriac, dl. Mircea Udrescu, doctor în paleontologie stabilit după mineriadele din ’90 la Bruxelles. Mi-a adus cartea sa, „Metronom. O emisiune de Cornel Chiriac”. Doldora de amintiri încă vii, dureroase, istovitoare. Am citit-o cu sufletul la gură, am publicat atunci un articol despre ea. Și am preluat din carte o idee a sa dragă, aceea că e o datorie de onoare ca o stradă din Pitești să poarte numele lui Cornel Chiriac.

Pentru cei care încă nu știu, Cornel Chiriac este cel mai celebru jurnalist piteștean, și nu numai, realizator de emisiuni radio, promotor al „Metronomului”, devenit o legendă la pupitrul emisiunii sale de la Radio „Europa Liberă”, după ce a fugit din România (reușise, între timp, să lanseze trupa „Phoenix”). Absolvent al Liceului „Nicolae Bălcescu” și ai Institutului Pedagogic din Pitești, a fost ucis la Munchen, la 4 martie 1975, în condiții neelucidate până astăzi.

Nu aveam… ce face, cine s-o facă, mi-am asumat propunerea d-lui Udrescu, așa că am demarat  demersurile necesare la Primăria Pitești în acest sens (discuții preliminare, memoriu oficial). A durat neașteptat de mult, vreo 11 luni. Am făcut multe demersuri pe lângă diverși salariați ai primăriei, chiar apeluri patetice. Până la urmă, la începutul anului 2012, îi scriam d-lui Mircea Udrescu, victorios, că s-a adoptat Hotărârea Consiliului Local Pitești nr. 23/26.01.2012 în acest sens. Ce se întâmplase?

Se identificase o stradă, în Prundu, se elaborase proiectul de hotărâre, dar, fiind an de recensământ, s-a așteptat desfășurarea acestui recensământ în noiembrie. Imediat după acesta, după noi insistențe, Primăria Pitești a trimis solicitare la o comisie care dă avize pentru denumiri de străzi de personalități. Se cam blocase pe acolo (m-am tot interesat, s-au așteaptat și alte propuneri, să nu fie chemată Comisia doar pentru o stradă; am aflat componența comisiei, am găsit partizani nesperați, a urmat acordul. Cu avizul la purtător, primarul a supus spre aprobare denumirea străzii Cornel Chiriac, propunere votată în unanimitate.

Firește, am dorit o inaugurare oficială a străzii, cu o plimbare pe strada Cornel Chiriac din Pitești, cu dl. Mircea Udrescu în frunte. Dar a mai trecut… un an până au fost montate plăcuțele indicatoare pe strada din cartierul Prundu ! Și strigătul meu, disperat: Vine TVR la inaugurare ! (da, o promisiune a lui Doru, dar care a contat,a urgentat lucrurile).

Abia la 29 martie 2013 a devenit vizibilă pentru trecători strada Cornel Chiriac! După doi ani de la primele demersuri. A mai trecut alt an și, la 30 aprilie 2014, mă plimbam, în sfârșit, pe strada Cornel Chiriac din Pitești, alături de cel care avusese ideea, dl. Udrescu, și de dl. Măiţă Chiriţescu.

A urmat un simpozion pe care l-am organizat la Centrul Cultural, la 9 mai 2014, cu d-nii Liviu Tofan și Radu Nicolescu, o seară de jazz, și… cam atât, prea puțin, mea culpa! Marele festival care îi poartă numele îl voi organiza, sper, în toamnă, au tot fost alte priorități – sediu, ISU etc ! Nu am reușit nici atribuirea titlului de Cetățean de onoare post-mortem pentru Cornel Chiriac. Încă!

Între timp, la cumpăna anilor 2018-2019, dl. Mircea Udrescu, inițiatorul străzii Cornel Chiriac din Pitești, se stingea la Bruxelles…

(din volumul în pregătire „Din culisele culturii argeșene”, de Jean Dumitrașcu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

49 − 40 =