INTRĂ ÎN SCENĂ PREȘEDINTELE ION MIHĂILESCU (129)

Pitestiul vechi

La 2 iunie 1996 au avut loc alegeri și pentru Consiliul Județean Argeș. După o primă legislatură, 1992-1996, C.J. își dovedise importanța în cadrul administrației județene, dar și din punct de vedere politic. Practic, alegerile pentru C.J., având loc în iunie, reprezentau cel mai corect sondaj de opinie pentru alegerile parlamentare care urmau a avea loc în noiembrie. Tocmai de aceea, toate partidele au acordat mare atenție acestor alegeri la nivel de județ, dincolo de bătăliile în mic pentru fiecare primar de localitate.

Moartea seniorului Corneliu Coposu a adus un uriaș val de simpatie la nivel național pentru P.N.Ț.C.D., în perspectiva alegerilor din 1996. Dar în Argeș a câștigat tot P.D.S.R. Au fost aleși, la 2 iunie acel an, în Consiliul Județean, următorii consilieri județeni: Filip Georgescu, Florea Costache, Ionel Gherghina, Ion Mihăilescu, Mihail Georgescu, Dan Manu, Ion Dumitrescu, Valentin Prundeanu, Gheorghe Văsâi, Mircea Georgescu, Constantin Tămagă, Ion Coman – toți de la P.D.S.R., Romeo Nanu, Aurel Teodorescu, Cristian Soare, Viorel Raicu, Eleonora Iacob, Gabriela Marinescu, Mircea Cioară, Ramona Constantinescu – de la C.D.R. (P.N.Ț.C.D., P.N.L. și Alianța Civică), Ion Cîrstoiu, Florin Furdac, Sorin Pandele, Anitte Ionescu, Marioara Rolea – P.D.-U.S.D., Dumitru Ion, Alexandru Dragomir, Marin Răţoi – P.S.M., Cornel Nicolae, Gheorghe Gradu, Ion Mînzînă – P.R.M., Aurel Săvulescu – independent, Dumitru Stoiculescu, Sotir Pahone – Ecologişti-Agrarieni, Gheorghe Popescu – P.U.R., Valeriu Acatrinei – P.A.C., Sebastian Dumitrache – P.N.Ţ., Mircea Marinescu – P.S., Vasile Manea – P.D.A.R., Dumitru Ivan – Partidul Pensionarilor, Vergiliu Gorgoi – U.L.B., Dumitru Toma – P.L.’93, Nicolae Ionescu – P.U.N.R., Petre Mandu – P.S.M.R., Leonard Soare – P.N.L. – Câmpeanu.

Conducerea Consiliului Județean a fost aleasă prin votul consilierilor. P.D.S.R. Argeș a știut, prin Ion Mihăilescu, să negocieze mai bine cu alte partide de stânga sau cu simpatii de stânga (P.D.-U.S.D., P.R.M., P.S.M., P.S., P.U.R., P.U.N.R., P.D.A.R.), astfel încât a obținut toate cele trei funcții de conducere. Președinte a fost ales Ion Mihăilescu, iar ca vicepreședinți – Florea Costache (fostul președinte) și Ion Dumitrescu (fost primar al Piteștiului).

Au apărut multe nume noi, în frunte cu Ion Mihăilescu. A fost preferat lui Florea Costache nu pentru că era directorul Finanțelor Publice Argeș, ci datorită relațiilor pe care și le făcuse cu încă premierul Nicolae Văcăroiu (care se pregătea să candideze la Argeș). Ion Mihăilescu va rămâne președinte al C.J.A. până în 2004, va fi și președinte pe țară al uniunii consiliilor județene, va fi și senator, dar o să revenim asupra activității sale (îmi aduc aminte cum ieșeam din biroul său să discutăm chestiuni politice pe casa scărilor de la Casa Albă, întrucât se temea de microfoanele montate de știm noi cine). La rândul lor, unii consilieri județeni vor ajunge, în viitorul apropiat, prefecți, subprefecți, deputați sau senatori (despre care vom vorbi la momentul potrivit), fapt ce demonstrează că acest consiliu județean este nu doar un parlament în mic, dar și o bună pepinieră politică.

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 6 = 3