ION CÎRSTOIU, PRIMAR, PREFECT, DEPUTAT (99)

Pitestiul vechi

Precum în perioada interbelică, și după 1990 întâlnim cazuri de politicieni care au ocupat, succesiv, funcțiile de primar, prefect și deputat. Mai întâi a fost Nicolae Olteanu, care a avut o carieră fulminantă, după care a urmat Ion Cîrstoiu, cu precizarea că acesta a ajuns mai târziu deputat.

Ion Cîrstoiu s-a născut la 29 noiembrie 1948, în satul Slatina al comunei Nucșoara, județul Argeș. După absolvirea, în 1972, a Facultății de Economia Producției din cadrul A.S.E. București, lucrează ca economist, contabil-șef și, mai târziu, director la I.T.A. Argeș. Între anii 1976-1978 a urmat cursurile post-universitare ale A.S.E., cu profilul Organizarea și conducerea unităților economice.

În luna martie a anului 1990 se înscrie în Filiala Argeș a Frontului Salvării Naționale, la alegerile din 20 mai candidând, de pe poziția a 10-a, la Adunarea Deputaților, din partea acestui partid. În calitate de prim-supleant, în momentul în care colegul și deputatul Nicolae Olteanu intră în Guvern, Ion Cîrstoiu a refuzat să fie validat ca deputat, cedând locul.

La 1 august 1990, Ion Cîrstoiu este numit, de către prefectul Nicolae Olteanu, primar al municipiului Pitești. Ca viceprimar este numit sociologul Florin Zaborilă. Cîrstoiu rămâne primar al Piteștiului până la 28 octombrie a acelui an, dată la care e numit prefect al județului Argeș. În această calitate, numește, la 12 noiembrie, ca primar pe Ion Dumitrescu (Florin Zaborilă rămâne viceprimar, dar și un al doilea viceprimar, Tudor Pendiuc, dar despre aceștia vom vorbi la timpul potrivit).

În luna decembrie 1990, este ales și președinte al Filialei Argeș a F.S.N. Avea toată puterea acum. Șef peste județ, peste F.S.N., peste Primărie (doar îi numise conducerea). Îmi mărturisea odată că avea atâta putere, dat fiind vidul legislativ, încât putea face orice dorea. Dacă își dorea câteva blocuri, le putea avea. Dar nu a făcut asta, crescuse la Nucșoara în perioada partizanilor, după anumite principii.

În luna martie 1992, după scindarea F.S.N., Ion Cîrstoiu rămâne alături de Petre Roman, ajungând președintele Filialei Argeș a P.D. (F.S.N.). Practic, în urma plecării majorității membrilor, Ion Cîrstoiu întemeiază o nouă organizație din care, ulterior, vor mai pleca și alții, atrași irezistibil de Ion Iliescu. La 29 decembrie 1992 este demis din funcția de prefect al județului Argeș, pe motive politice, fiind prima schimbare politică întreprinsă în urma alegerilor din toamna anului 1992, de către F.D.S.N.

Timp de patru ani, Ion Cîrstoiu se ocupă exclusiv de organizația județeană a P.D. Argeș, fiind plătit din cotizațiile membrilor, negăsindu-și un serviciu potrivit (după ce ai fost primar al Piteștiului și prefect, chiar nu te mai puteai întoarce la I.T.A.!). Această experiență (1992-1996) l-a ajutat să consolideze organizația și să cunoască mai bine oamenii. În 1996 candidează la Camera Deputaților, fiind ales cu voturile a 41.890 de argeșeni. Este ales președinte al Comisiei pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

Activ, a luat cuvântul de peste 70 de ori în plen, pentru susținerea proiectelor și inițiativelor de competența comisiei sale (de menționat, susținerea legislației privind autonomia administrației publice locale, cea privitoare la protecția mediului). A participat la multe conferințe și simpozioane științifice, în țară și în străinătate. Dintre proiectele legislative proprii, menționez aici: Legea privind fondul de mediu și modificarea prevederilor Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Delta Dunării.

La alegerile din 4 iunie 2000 a fost cap de listă pentru Consiliul Județean Argeș, din dorința de a testa forța organizației Argeș a P.D. în perspectiva alegerilor parlamentare, după patru ani în care partidul, fiind la guvernare, se erodase. Obține 34.195 de voturi, dar P.D.S.R. ia 82.856 voturi. Ion Mihăilescu obține al doilea mandat de președinte al C.J.A. Cîrstoiu candidează, în noiembrie, la Camera Deputaților, obținând un nou mandat de deputat de Argeș, din partea U.S.D.-P.D.

La alegerile din iunie 2004, Ion Cîrstoiu este iarăși cap de listă pentru Consiliul Județean Argeș. În urma Alianței Dreptate și Adevăr, dintre P.D. și P.N.L., primul loc revine lui liberalului Cristian Boureanu, care este adus de la București, în dauna lui Cîrstoiu. La începutul anului 2005, Ion Cîrstoiu este numit, din nou, și în compensație, prefect de Argeș, în locul lui Cătălin Teodorescu. Rămâne prefect până în 2007. Este un an politic tulbure, deși tocmai intraserăm în U.E. Președintele Traian Băsescu este suspendat. P.N.L. se scindează, Theodor Stolojan „rupând” din partidul lui Tăriceanu o parte, formând P.L.D. La referendum, Băsescu e susținut doar de P.D. și P.L.D., cele două partide fuzionând ulterior, sub denumirea de Partidul Democrat Liberal (P.D.L.). Susținut de PSD, Tăriceanu rămâne premier și scoate P.D. de la guvernare în vara anului 2007, așa că Ion Cîrstoiu pierde postul de prefect, în luna august, dar este numit subprefect de Argeș (prefect e numit liderul PNL Argeș Iani Popa).

Cîrstoiu rămâne subprefect până în 2012. Fiind înalt funcționar public (se mai schimbase legislația), nu poate fi demis, dar e numit inspector guvernamental la mare distanță de casă (lucru pățit și de George Rizescu, dar asta e altă poveste). În 2013, iese la pensie. Discret, dar cu fruntea sus.

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = 7