ION RAȚIU ÎȘI DOREA CA OPOZIȚIA SĂ-L ALEAGĂ PE EL CONDUCĂTOR

Politic

INTERVIURI REGĂSITE (4)

„Nu mă iubesc cei din Convenție”

-interviu cu dl. Ion Rațiu –

-D-le Rațiu, cum credeți că ar fi arătat România astăzi, dacă dv. ați fi câștigat alegerile prezidențiale din`90?

-N-am nici un fel de modestie în privința aceasta. Îmi pare rău, ar trebui să fiu extraordinar de modest, dar nu sunt. Asta pentru că toată analiza mea din`90 s-a dovedit sută la sută corectă. Dacă noi înțelegeam de la început că problema esențială a României este de natură economică, atunci, prin reciclarea economiei, reușeam să scoatem țara din micirlă. Am fost întrebat: cum?

-Da, cum?

-Păi aveam/avem o mână de lucru calificată în țară, suntem un popor inteligent, nu avem analfabeți. Avem apoi resurse naturale mai mari decât multe alte țări răsăritene. În plus, nu aveam datorii atunci, dimpotrivă. Ne lipsea, totuși, capitalul. Eu am spus: trebuie să aducem capital străin, creând condițiile în țară necesare sporirii încrederii străinilor. Numai așa puteam să pornim mașina, motorul economiei naționale.

-Erați optimist?

-Atunci am crezut că cinci ani sunt destui pentru a porni pe drumul cel bun. Ei au trecut și suntem mai rău decât atunci. Serios. Ei bine, cum m-ați întrebat, eu puteam să aduc țara la alt nivel. Eram și mai tânăr (râde). Prin reciclarea industriei grele, aș fi putut elimina toate întreprinderile care produc în pierdere programată, iar cu șomerii rezultați puteam crea o infrastructură nouă, de care încă ducem lipsă (…). De aceea, repet, dacă eram ales președinte, aduceam altă prosperitate în țara noastră….

-Îl aduceați și pe… rege?

-Asta e o problemă pe care totdeauna am explicat-o clar tuturor. Eu îl cunosc foarte bine pe rege, îl respect, e un bun român, dar, cum am spus, poporul român trebuie să decidă. Nu trebuie să-l impunem și nici el nu vrea să se impună. Poporul să decidă. Să avem un plebiscit: vreți monarhie sau vreți republică? Poporul român va răspunde.

-Cum credeți că opoziția va câștiga electoratul de partea sa? Prin ce deviză de succes?

-Mai întâi de toate, opoziția trebuie să mă aleagă pe mine să fiu conducător. Atunci aș ști. Până atunci, nu știu!

-Nu credeți deloc că ați putea fi ales președinte al Convenției Democratice?

-Nu, nu cred. Nu mă iubesc ăia de-acolo (râde puternic)!

-Vă mulțumim!

Jean Dumitrașcu

(interviu apărut în ziarul „Argeșul liber”, din 3 martie 1995. La acea vreme, dl. Ion Rațiu era marginalizat în PNTCD și CDR, NIMENI dintre… ai lui neținând cont de activitatea sa din Exil sau pentru prestația la alegerile din 20 mai 1990.  Dar cine are timp să citească Jurnalul său, fie de până în 1989, fie după, ca să afle cine este și ce a făcut pentru Țară? În ce mă privește, mă bucur că l-am cunoscut și că am discutat în mai multe rânduri, nu doar în formula constrângătoare a unui interviu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 2