RADU CÂMPEANU DESPRE GREȘEALA DE A NU CANDIDA ÎN 1992

Politic

INTERVIURI REGĂSITE (8)

„Am făcut, de fapt, o singură greșeală”

-interviu cu dl. Radu Câmpeanu, președintele P.N.L.-

Partidului Național Liberal i-au fost aduse multe acuzații. Ca și dv., personal. Făcând un inventar al greșelilor, care considerați că a fost cea mai mare?

-Am făcut, de fapt, o singură greșeală, aceea că nu mi-am depus candidatura la președinție, după ce regele a refuzat-o. Greșeala aceasta a condus la absența noastră din Parlament. Dar ceea ce s-au numit „greșelile P.N.L.” se dovedesc a fi, astăzi, niște acte politice de mare răspundere.

Ce perspective are mișcarea liberală în România în condițiile existenței atâtor disensiuni și fracțiuni liberale?

-Eu cred că mișcarea liberală are cu siguranță un mare viitor. Suntem fracționați, e adevărat, dar se va vedea ce se va alege din aceste fracțiuni. Oricum, noi rămânem sigur în afara Convenției Democratice. Totuși, cei care vor să vină alături de noi sunt primiți, dar cu o singură condiție, aceea de a nu fi compromiși. Porțile noastre rămân deschise oricui…

Ați putea accepta alături un partid ca P.N.Ț.C.D.?

-De ce nu?

Ați adus acuzații grave la adresa acestui partid: „asociația de handicapați politic”, „dictatura…”.

-Puteți să contestați că nu există o dictatură a P.N.Ț.C.D. în Convenția Democratică? Cred că cei care se revoltă astăzi o fac tocmai împotriva acestei dictaturi. De fapt, această autoritate excesivă vine din aceea că P.N.Ț.C.D.-ul e singura formațiune din Convenție care e partid adevărat.

Sunt șanse ca opoziția să câștige/recâștige încrederea electoratului?

-Ce înțelegeți, însă, prin opoziție? Dacă vă referiți la Convenție, ea regresează, fiind clar pentru toată lumea că e în mare cădere. Noi, P.N.L., suntem unul dintre partidele care pot progresa foarte mult. Vrem să construim un pol puternic de opoziție inteligentă și constructivă, care să aibă în vedere numai interesul general.

Vă considerați o „a treia forță”, despre afirmarea căreia a început să se vorbească astăzi pe fondul discreditării puterii și opoziției actuale?

-Cred că avem șanse să devenim a treia forță. La ora actuală, nu suntem. Avem convingerea că vom deveni. Prin noi înșine!

Veți candida la alegerile prezidențiale din 96?

-Consiliul Național lărgit al P.N.L. mi-a cerut încă din luna trecută să-mi declar publică disponibilitatea la candidatură. Am răspuns: da!

Ați declarat că la ora actuală nimeni nu poate sta în calea d-lui Ion Iliescu, că acesta e mai puternic ca oricând…

-Vedeți dv. pe cineva?

Dacă vă depuneți candidatura înseamnă că dv. credeți că puteți fi mai puternic!

-Acum, nu!

Acum nici nu trebuie. Dar la alegerile viitoare?

-Atunci s-ar putea să fim mai puternici decât președintele Iliescu!

Cum vă raportați la portretul-robot al candidatului la președinție publicat recent de „România liberă”?

-(Râde puternic). M-a amuzat mult idee. Portretul-robot se practică parcă numai de către Poliție. Dacă acum se folosește și la candidaturi – e bine! Nu știu, oricum, cum să mă raportez la aceasta!

Vă mulțumim!

                                                                                                                                       Jean Dumitrașcu

(interviu realizat la sediul P.N.L. Argeș din Pitești și publicat în ziarul „Argeșul liber” din 25 ianuarie 1995. Voi publica, în viitor, și alte interviuri pe care le-am realizat cu autenticul liberal Radu Câmpeanu de-a lungul anilor, unele la casa pe care și-o cumpărase la Valea Mărului, Budeasa…)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 6 = 2