DOINEI CORNEA I-A PĂRUT RĂU DE UCIDEREA LUI CEAUȘESCU

Politic

INTERVIURI REGĂSITE (7)

„Dacă nu ne trezim, pierdem totul”

-interviu cu d-na Doina Cornea –

-V-am întreba, d-nă Doina Cornea, dacă sunteți o persoană optimistă. Credeți în șansele poporului român?

-Cred, cum să nu, pentru că poporul român a început să se trezească. Cel puțin așa arată ultimele sondaje de opinie. Suntem la Căteasca și poate că țăranii își vor aduce aminte cât au pătimit ori cine i-a împroprietărit. Ultimul a fost regele Mihai, dar apoi au început suferințele. Sistemul adus la noi în țară de către tancurile sovietice a fost susținut la început de oameni slabi și ariviști care au pus mâna pe putere. Din păcate, tot astfel de oameni vedem și astăzi la putere. Dar cred că Dumnezeu ne va ajuta într-un fel.

-Sunteți printre puținele persoane care v-ați opus lui Ceaușescu…

-Intenția mea, de fapt, nu a fost niciodată de a lovi în indivizi izolați, ci doar în faptele lor. Mie mi-a părut rău chiar de uciderea lui Ceaușescu. Sincer rău, pentru că eu, în calitate de creștin, nu pot accepta ca un om să ia viața altui om. E o barbarie. Avem tribunale, cred în justiție, în dreptate și, undeva, fiecare își primește pedeapsa pe care o merită. Chiar și față de cei care ruinează țara de 4 ani de zile prin corupție (afacerea „Petromin”, nu?), care manipulează și ucid sufletele oamenilor trebuie să te porți creștinește.

-Dincolo de orice… pedeapsă?

-Eu mă rog pentru ei, pentru cei de la putere. Nu mă exclud nici pe mine și zic: „Doamne, rușinează-ne pentru faptele noastre, ca să ne putem întoarce la Tine!” Asta să le fie pedeapsa, să se întoarcă la Dumnezeu, adică să le fie mai întâi rușine de faptele lor. Mă scuzați, dar eu am înclinație spre mistică…

-Într-adevăr, surprinzător punctul dv. de vedere. Ne amintim, însă, că la momentul recentei vizite în Franța a președintelui Iliescu erați mai intransigentă, iar într-o scrisoare de Paște îi reproșați aceluiași multe rele.

-Sigur că îi reproșez foarte multe, dar asta nu înseamnă că vreau să fie pedepsit așa cum a înțeles el să-l pedepseasă pe Ceaușescu. Și, apoi, nu vreau să se teamă nimeni de mine. Eu sper să-l fac să se trezească așa cum am sperat să-l pot trezi pe Ceaușescu. Am o doză de naivitate, e adevărat, mai ales că acolo, la putere, nu mai e vorba de un singur om, ci de un bloc sau „pentagonala roșie”, cum i se zice (P.D.S.R., „România Mare”, P.S.M., P.D.A.R., P.U.N.R. – n.n.). O grupare, dacă vreți, ca un soi de elită a vinovăției.

-V-ați pronunțat de multe ori în favoarea regelui Mihai. Credeți că aceasta e singura soluție?

-Venirea regelui în țară depinde de noi toți, numai că trebuie să ne trezim repede, altfel riscăm să pierdem totul. Poate că alegerile (anticipate?, la termen?) vor decide care va fi și viitorul țării.

-Vă mulțumesc!

Jean Dumitrașcu

(interviu realizat la Școala Căteasca, la 1o mai 1993, după adunarea de înființare a PROPACT, primul sindicat al țăranilor din România. Am scris atunci un articol, „La înființarea sindicatului țăranilor numai țăranii au lipsit!” În schimb, au fost mari oameni politici ai Opoziției, nu știu cum atrași de dl. Dan Drăghici, cel care a înființat PRPACT, printre care și d-na Doina Cornea. A fost, de altfel, singura sa vizită în Argeș).

1 thought on “DOINEI CORNEA I-A PĂRUT RĂU DE UCIDEREA LUI CEAUȘESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 3 = 13