PIAȚA LENIN DIN PITEȘTI ÎN 1950

Pitestiul vechi

În anul 1950, la doi ani și ceva după alungarea regelui Mihai și de așa-zisă dictatură a proletariatului, a început ștergerea memoriei locale. Cu întârziere, totuși. Oficialitățile de atunci au început cu schimbarea denumirii străzilor principale din orașul Pitești – Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, I. C. Brătianu, Lascăr Catargiu, I. G. Duca deveneau Republicii, Egalităţii, Horia, Cloşca şi Crişan, Olga Bancic, Vasile Roaită. Piața Episcopiei a devenit Piața „Vladimir Ilici Lenin”, după numele creatorului Uniunii Sovietice și al bolșevismului criminal. Pentru cei mai tineri, să spunem că piața se numește, din 1990, „Vasile Milea”, deși nu e corect față de memoria celor decedați la revoluția din decembrie 1989 (am mai scris despre asta, nu insistăm acum).

În plus, tot în anul de grație 1950, au fost demolate și distruse busturile lui Ion C. Brătianu, Vintilă I.C. Brătianu, Ion I.C. Brătianu, precum şi statuia Mihail Manolescu. Până și Monumentul Independenței a fost demontat, pentru că amintea de Carol I! Numai bustul lui G. Ionnescu-Gion, dat jos și el, din Grădina Publică, a fost salvat de la topire ca prin minune.

Oricum ar fi, cred că Piteștiul a fost singurul oraș din lagărul socialist în care a tronat o biserică, anume Catedrala „Sf. Gheorghe”, tocmai într-o piață numită… Lenin! Vă imaginați cum suna, din punct de vedere ideologic, în perioada 1950-1989, să se spună „biserica Sf. Gheorghe din Piața Lenin”?

(Nota redacției: Carte poștală, necirculată, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea cărții poștale este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1