POARTA EROILOR DIN PITEȘTI, CONSTRUITĂ ÎN 1926 (135)

Pitestiul vechi

Cu mai mulți ani în urmă, am anunțat, și toată presa locală stă mărturie, inițierea și subvenționarea unui proiect editorial intitulat „Cărțile municipiului Pitești”. Bani erau, dar cine să scrie asemenea cărți? Am primit, neașteptat, un manuscris, al lui Ovidiu Moț, despre o „Istorie în date a Piteștiului”, pe care l-am publicat imediat, și, spre sfârșit de an, propunerea celor de la Arhivele Militare Argeș, pentru a subvenționa volumul „Istoricul Regimentului 4 Argeş 1877-1946”, coordonat de către col. dr. (rez.) Cornel Carp,  lt.-col. dr. Florea Petrişor, lt.-col., Vasilica Manea și dr. Cornel Țucă. Volumul corespundea acest proiect, era vorba de eroii din Pitești. Fotografia de pe coperta volumului în cauză, apărut la 1 Decembrie 2008, îmi aparține, eram prin București, la Ministerul Culturii, pentru demersuri obținere Cinema „București”, când mă suna editorul că nu are poză de copertă! Era o urgență maximă, volumul era sub tipar, peste două zile se aniversau 90 de ani de la Marea Unire, la Poarta Eroilor, monument recent renovat de către Primăria Pitești…

Am mai spus-o, dar o repet. Piteștiul duce lipsă de istorii adecvate, de monografii, de studii. Există o Facultate de Istorie, de circa 18 ani, mă așteptam să producă „ceva”. Am avut și istorici străluciți (Ion Nania, Petre Popa, Spiridon Cristocea, Cornel Carp etc), dar s-au specializat pe neolitic, cel mult perioada medievală, pe menționare de „date” sau pe ce a fost după 1990, tot ca „date”. Cert este că ÎNCĂ nu s-a scris o Istorie a Piteștiului corespunzătoare. Am dorit să încurajez un asemenea demers. În zadar. Așa am ajuns eu, treptat-treptat, printre picături, în nopțile mele de neodihnă, din pasiune pentru istoria locală, să mă ocup de istoria Piteștiului… Una fragmentară, deocamdată, pornind de la evenimente și oameni de seamă. Pentru că Piteștiul are o istorie care merită cunoscută de cât mai multă lume!

În fine, revenim la trecut… La 26 septembrie 1926, are loc inaugurarea Porții Eroilor, pe strada Trivale, în memoria celor căzuți la datorie din Regimentele nr. 4 Dorobanți Argeș și nr. 44 Infanterie Pitești. Pe Poarta Eroilor sunt înscrise numele a 1100 de soldați și ofițeri piteșteni care s-au jertfit ca nouă să ne fie bine astăzi! Enorm de mulți! Poarta Eroilor a fost restaurată în 1971 și, mai apoi, în 2018.

Am fost acolo, la 1 Decembrie 2008. Era un frig cumplit, fără zăpadă. Am plecat cu un gust amar. Garnizoana Pitești, ca de obicei, a făcut totul pe „repede-înainte” – Te Teum, varianta scurtă, cuvântări fără conținut, ca să fie. Ce nu suport evenimentele care trebuie doar… „bifate” că au avut loc! Cântă fanfara, se postează trei plutoane de soldați, vin oficialitățile… Poporul, și dacă ar dori, dar nu dă năvală, oricum, nu are voie să participe, Poliția Militară veghează să nu care cumva să intre cineva în perimetru! Mi s-a întâmplat și mie, de multe ori, să nu pot ajunge la vreo comemorare, că mă opreau vajnicii soldați din Poliția Militară „din perimetru”. Știți, sunt invitat, convocat, sunt director etc., mă explicam… Nu știu de ce dușmani externi și teroriști se apară Armata Română când e Ziua Națională! Sau alte sărbători! Am mai scris asta, și o voi tot scrie, până când vor înțelege cei din Garnizoană, care se pensionează atât de tineri, de caută a doua zi noi locuri de muncă, pensia-pensie, că manifestările au un caracter public, că oricine poate participa la asemenea comemorări și aniversări!

 

 

1 thought on “POARTA EROILOR DIN PITEȘTI, CONSTRUITĂ ÎN 1926 (135)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + = 27