PRIMARUL MARIN TEODORESCU ȘI ÎNFLORIREA CULTURII DIN PITEȘTI (67)

Pitestiul vechi

Despre Marin Teodorescu nu se știu multe lucruri. A fost primar provizoriu la Pitești în anul 1950, după care a revenit primar plin între anii 1956-1964. A fost o perioadă cu multe realizări în plan urbanistic, cu apariția de cartiere noi, de străzi noi, de noi obiective industriale.

Dar primarul Marin Teodorescu rămâne în istoria Piteștiului prin ctitorirea multor instituții de cultură. Iar oamenii de cultură ar trebui să-i fie recunoscători. Privind în istoria Piteștiului, nimeni nu a realizat pentru cultura locală câte a făcut Marin Teodorescu. O simplă enumerare a ctitoriilor sale culturale e elocventă, neavând nevoie de comentariile mele. Poate ale dumneavoastră!

La 2 mai 1956, la scurt timp după ce preluase funcția de primar, are loc înfiinţarea Casei Creaţiei Populare Argeş, primul director fiind Aurel Popescu.  La 1 iulie 1957, Muzeul Judeţean Argeş a primit, spre folosinţă, imobilul în care funcţionează acum Şcoala de Arte, fostul sediu fiind neîndestulător pentru mulțimea colecțiilor. La 1 septembrie 1957, are loc înființarea Școlii de Muzică din Pitești, ca Școală Medie (actualul Liceu de Artă „Dinu Lipatti”). La 1 noiembrie 1957, se înființează Secția de Estradă a Teatrului „Alexandru Davila”, sub conducerea lui Constantin Zărnescu. În același an, începe construcția Cinematografului „București”.

În 1958, la 10 august, are loc deschiderea Casei de Cultură a Tineretului (devenită, ulterior, Casa Studenților Pitești), unde se organizau petrecerile dansante ale tineretului piteștean. După câteva zile, la 17 august, se inaugurează Casa de Cultură „23 august” din Găvana, devenită, ulterior, Cinematograful „Lumina”. La 21 august același an, la Cinema „București” rulează primul film. După două zile, la 23 august, un alt eveniment cultural – inaugurarea Grădinii de Vară a Teatrului „Alexandru Davila”.

În 1959, se deschide un nou cinematograf, „Modern”, în urma reamenajării fostului Cinematograf „Aquila” și a Teatrului Muncitoresc, care funcționaseră în acea clădire. La 5 martie 1960, are loc dezvelirea, în Grădina Publică din Piteşti, a impozantului Monument 1907, operă realizată de Veturia Ilica. Iar la 1 septembrie 1960, la sediul Palatului Culturii, se înființează și Școala Populară de Arte. La 10 octombrie 1961, se înființează și orchestra simfonică a Palatului Culturii…

Și multe altele ar fi de adăugat, de la formații artistice (coruri, ansambluri de dansuri și folclorice), până la festivaluri culturale. Cred că nu există, din cele prezentate, succint, mai sus, în istoria Piteștiului, un alt primar care să fi acordat atâta importanță culturii locale precum Marin Teodorescu! În câțiva ani de mandat! Regret că nu am găsit o fotografie cu el!

Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

83 + = 86