GH. CATANĂ ȘI MĂRTURIILE UNUI FOST PRIM-SECRETAR (93)

Pitestiul vechi

Dl. Gheorghe Catană este singurul prim-secretar al județului Argeș care și-a publicat memoriile! Și ce bine a făcut, fiindcă poți cunoaște, din interior, cum funcționa P.C.R.! Cartea sa, „Mărturiile unui prim-secretar”, a fost lansată la Biblioteca Județeană Argeș „Dinicu Golescu” la 22 octombrie 2018. Din fericire, mi-am găsit timp și am fost la lansare. Șocul a fost imens. Sala bibliotecii era arhiplină, ca niciodată, am stat în picioare. Era un public nou, necunoscut mie, cu mulți oameni în vârstă. Unii au luat cuvântul, să vorbească despre autor, și nu m-am mirat când tot îi ziceau „tovarășul Catană”!! Iată că la 30 de ani de la căderea regimului comunist, mai sunt unii piteșteni care vorbesc tot cu „tovarășul”! În public s-au aflat, discret, și președintele Consiliului Județean Argeș, dr. Dan Manu, și fostul prefect și fost președinte al C.J., Constantin Nicolescu.

Despre carte și autor au vorbit dl. prof. Florea Stan, fost secretar pe probleme de învățământ înainte de 1989, și, surpriză, Î.P.S. Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.  „În lucrare veți găsi date, oameni, fapte. Gheorghe Catană nu este un ideolog sau politician, este un om pragmatic, de acțiune. A creat o carte pentru oameni, cu oameni”, a spus dl. Florea Stan. Arhiepiscopul Calinic a insistat pe importanța mărturisirii, spovedaniei, iar autorul s-a mărginit să spună că „Această carte este un omagiu adus vredniciei oamenilor, strădaniei pentru mai binele tuturor”. Firește, dl. Catană își povestește viața, ce a făcut, dar prezintă și o istorie a Argeșului din 1945 până în zilele noastre.

L-am cunoscut cu prilejul lansării, impresia a fost una favorabilă, omul este de un calm desăvârșit și cu mult bun-simț. Abia ajuns acasă, răsfoind cartea, am descoperit că scrisese și despre… mine, despre unele făptuiri culturale ce îmi aparțin în exclusivitate, dovadă că dl. Catană, deși a trăit discret după 1990, neimplicându-se politic, a fost un fin observator al vieții argeșene. De altfel, s-a adaptat rapid vremurilor noi, fiind director general al S.C. Comcereal SA Piteşti (1990 – 2008).

S-a născut la Drăganu, la 15 noiembrie 1938. La 18 ani se angajează ca muncitor la Uzina de Piese Auto „Vasile Tudose” din Colibași. Devine membru al P.C.R. și, în 1960, ajunge secretar al organizației județene de tineret, funcție pe care o deține până în 1968. Între timp, termină și Liceul „Nicolae Bălcescu” la seral, iar în 1973 Facultatea Economia Industriei şi Transporturilor, Bucureşti. Este anul în care este numit secretar al Comitetului Județean de Partid Argeș. Rămâne pe acest post 14 ani, o performanță pentru acele vremuri („rotirea cadrelor”). La 14 ianuarie 1988 este numit prim-secretar al județului Argeș, imediat după plecarea lui Zanfir. Argeșenii răsuflă ușurați, scăpaseră de un zbir, alegându-se cu un șef împăciuitor.

Dar Catană nu rezistă pe funcție prea mult, fiind schimbat la 2 noiembrie 1989. Dar a fost de-ajuns ca să facă primele demersuri pentru transformarea comunei Colibași în orașul Mioveni. Ceea ce nu e deloc puțin lucru. Nu știu ce planuri o fi avut Ceaușescu, atunci, cu dl. Catană, pentru că la 2 noiembrie îl pune prim-secretar la județul Suceava. Evenimentele din 22 decembrie 1989 îl prind la Suceava. Iată ce povestește un revoluționar sucevean:  „Când am urcat la etajul I, o altă persoană se afla în biroul primului secretar, Gheorghe Catană, pe care îl pălmuia. I-am cerut să se oprească, dar mi-a replicat <Uite ce are aici?>. Era vorba de o sticlă în formă de amforă şi o pungă de cafea. Am vorbit apoi cu alte persoane care erau de faţă, care l-au condus pe fostul prim-secretar undeva la <Gloria>, la complexul partidului, departe de ochii mulţimii”, a povestit Mihai Airinei pentru ziarul „Monitorul de Suceava” prin 2014…

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 1 =