TRIBUNALUL ARGEȘ A ADĂPOSTIT COMANDAMENTUL MILITAR SOVIETIC

Pitestiul vechi

În anul 1914 a fost inaugurat un sediu modern și impozant pentru Tribunalul Argeș și arăta exact ca în cartea poștală prezentată. Din 1993, această clădire devine sediu al Curții de Apel Pitești. Arhitecţi au fost, pentru că merită amintiți, E. Lăzărescu şi A. Culina, iar antreprenori  Giuseppe Rosazza şi E. Şicaru. Clădirea a beneficiat ulterior de o nouă fațadă, păstrată până în zilele noastre.

Dacă mulți piteșteni își amintesc că aici, vreme de decenii, a funcționat Palatul Culturii Pitești, puțini știu că după 23 august 1944 și până spre sfârșitul anului 1945, clădirea a fost sediul comandamentului militar sovietic, subordonat Armatei 26, iar mai apoi al Comisiei Aliate de Control, condusă de locotenent-colonelul Alexei Ciurumov.

(Nota redacției: Fotografia reprezentativă este o carte poștală, din 1915, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textul aparține lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 1