NICOLAE ZEVEDEI, ULTIMUL PRIMAR COMUNIST AL PITEȘTIULUI (92)

Pitestiul vechi

Nicolae Zevedei a fost ultimul primar comunist al Piteștiului, între 1986 și 22 decembrie 1989. Născut la 26 mai 1940, la Vâlsăneşti, comuna Mușătești, se va angaja, ca muncitor, la 17 ani, la Întreprinderea Forestieră, Baia de Aramă, Gorj. Peste un an, revine în Argeș, angajându-se, ca muncitor constructor, la Trustul de Construcţii Argeş (1958-1963) și Antrepriza de Construcţii Hidroenergetice din Piteşti (1966-
1973). Spre deosebire de cei mai mulți lideri comuniști care, după an-doi de muncă, urmau școli de partid și își făceau rapid cariere politice, Zevedei este muncitor pe marile șantiere ale Argeșului vreme de 16 ani. Abia în 1973 i se oferă șansa unei trambuline politice. Între anii 1983-1986 este primar al orașului Curtea de Argeș, după care este numit primar la Pitești.

Nu insist asupra biografiei primarului Zevedei, întrucât despre acesta a scris pe larg istoricul piteștean Petre Popa, în volumul „Pitești. Portrete postume pentru prieteni”, apărut în 2018, pe care vă invit să-l citiți. Titlul spune multe. Dl. profesor Popa a scris ca despre un prieten, dar fără a uita că este istoric, înainte de toate. Menționează, de pildă, că primarul Piteștiului  „s-a confruntat cu adevărate fenomene sensibile: raționalizarea distribuirii alimentelor de bază și a combustibililor; circulația alternativă a mijloacelor familiale de transport (numere pare și impare); întreruperea periodică a furnizării energiei electrice, inclusiv pe marile platforme industriale; participarea salariaților și elevilor la muncile agricole” (p. 302).

Chiar că primarul Zevedei a prins perioada cea mai neagră a comunismului românesc! Dacă nu a putut face bine oamenilor care tremurau în case, pe întuneric, sau stăteau la cozi să prindă „ceva”, cel puțin nu a făcut rău. Sau așa cred. Cine are dovezi în acest sens, să le aducă! Pentru a completa ceea ce știm, din cărți și din auzite. La 22 decembrie 1989, Zevedei avea doar 49 de ani. Cu siguranță, dacă ar mai fi rămas Ceaușescu la putere, ar fi urcat în ierarhia comunistă, fie ca prim-secretar, fie chiar membru în C.C. al P.C.R.

Apropo de Nicolae Ceaușescu. Zevedei îi organizează un mare miting la Pitești șefului suprem, la 15 mai 1987, în Piața „Lenin” („Vasile Milea”). Cuprins de amintiri, Ceaușescu le spune oamenilor: „Cunosc Piteștiul de mult timp. Organizația de partid din Pitești o cunosc de 52 de ani, deci și Piteștiul îl cunosc de atunci. Știu că și în acea vreme am avut aici o organizație de partid bună; acum avem o organizație de multe ori mai numeroasă și mai puternică decât acum 52 de ani. Dar și obligațiile și răspunderile ei sunt mult mai mari decât atunci” (din ziarul „Scînteia”, din 16 mai 1987).

După 1990, nici Zevedei nu se mai manifestă public, preferând tăcerea. Moare la 28 februarie 2011, fiind înmormântat la Curtea de Argeș, unde a fost prima oară primar…

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 50 = 55