PRIMARUL ION DUMITRU INAUGUREAZĂ PARCUL ȘTRAND (65)

Pitestiul vechi

I-a fost dat celui de-al patrulea primar comunist al Piteștiului, Ion A.D. Dumitru (1950-1954), cel care a urmat după primarii Petre Năstăsescu (1945-1946), Teodor Bachide (1946-1949) și Gheorghe Medve (1949-1950), despre care am scris anterior, să inaugureze, printre altele, Parcul Ștrand. Am scris și despre eforturile făcute de generalul Ion Antonescu în anii 1935-1936 pentru realizarea, prin munca soldaților din Garnizoana Pitești, a Ștrandului, de solicitările insistente ale acestuia ca și Primăria să se implice financiar.

Unele obiective fuseseră realizate de Antonescu, dar Ștrandul a fost distrus de inundațiile din vara anului 1941. Așa că primarul-colonel Alexandru Ioan a ajuns atunci la concluzia construirii unui dig pe malul drept al râului Argeș, care să protejeze această zonă. Digul s-a realizat greu, era și război, numai de Ștrand nu-i mai ardea Garnizoanei Pitești.

După terminarea războiului, a fost nevoie, ca pe vremea lui Antonescu, în 1952-1953, tot de muncă voluntară pentru definitivarea lucrărilor din Ștrand. Iată cât de mulți ani le-a luat autorităților locale  realizarea Ștrandului, din 1935 și până în 1953! Eforturi care au meritat, Ștrandul devenind principala atracție a piteștenilor pentru petrecerea timpului liber, depășind, din acest punct de vedere, Parcul Trivale.

La 2 august 1953, primarul Ion Dumitru taie panglica inaugurală la Parcul Ștrand. Acesta cuprindea, la acea dată, stadionul pentru fotbal şi rugby, o pistă de atletism, un bazin de înot, un punct zoologic, alături de diverse mijloace de agrement (ambarcaţiuni), un teatru de vară și o seră de flori.

Nu știu cine a avut ideea ca Ștrandul să fie botezat „Vasile Roaită”, la vremea aceea comuniștii socotindu-l un erou al grevelor de la Atelierele Grivița, până când s-a dovedit că acesta, Vasile Roaită, fusese omul Siguranței, sirena fiind trasă de el tocmai pentru ca soldații să intervină împotriva muncitorilor… Când s-a aflat, într-o noapte, s-a șters „Vasile Roaită” și a rămas, până în zilele noastre, doar Parcul Ștrand.

Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

47 − = 40