PRIMARUL POPESCU MUTĂ SEDIUL PRIMĂRIEI PITEȘTI (76)

Pitestiul vechi

De la 1886 și până în 1970, sediul Primăriei Pitești a funcționat în clădirea construită în 1886, după planurile arhitectului Ioan N. Socolescu (primar – N. Constantinescu, ajutor de primar – Gh. Negulescu). De remarcat faptul că acest sediu al Primăriei s-a realizat la îndemnul și cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu! Sediul Primăriei a fost avariat destul de serios de cutremurul din 1940, dar a fost refăcut rapid.

Anul 1970 este unul al mutării sediilor unor instituții dintr-o clădire într-alta. În primăvara acestui an, primarul de atunci al Piteștiului, Alexandru Popescu (1968 – 1974), ținând cont că urma să se inaugureze, la 1 iunie, Casa Albă (ca sediu politico-administrativ județean), decide să mute sediul Primăriei Pitești într-o clădire mai mare, aflată, de altfel, la doi pași, cea în care funcționase zeci și zeci de ani Administrația Financiară. Cu alte cuvinte, dacă nu era Alexandru Popescu, Primăria Pitești putea rămâne până în zilele noastre în vechiul sediu.

Sprijinitor al culturii, primarul Alexandru Popescu oferă fostul sediu al Primăriei pentru înființarea aici a unei noi instituții de cultură, Galeria de Artă Pitești. Și pentru că Sfatul Popular Județean se mută la Casa Albă, clădirea este oferită, la 9 mai 1970, Muzeului Județean Argeș (care funcționa în actualul sediu al Școlii Populare de Arte, școală care primește acea clădire din b-dul Republicii, mutându-se din incinta Palatului Culturii). Vechea Primărie devine Galeria de Artă Pitești.  Galerie ce adăposteste lucrările unor pictori și sculptori de renume: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, N. Dărăscu, V. Popescu, G. D. Mirea, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Gheorghe Iliescu-Călinești. Peste câteva luni, în ianuarie 1971, este inaugurată și Galeria de Artă Naivă, primul muzeu de acest gen din țară. Urmează inaugurarea Casei de Cultură a Sindicatelor Pitești și altele.

Din păcate, primarul Alexandru Popescu a rămas în memoria piteștenilor nu pentru numeroasele sale  realizări culturale sau edilitare, ci prin modul în care a murit subit, în noaptea de 18 noiembrie 1982.

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 39 = 48