PRIMUL FILM CARE A RULAT LA PITEȘTI A FOST ÎN 1902

Pitestiul vechi

Vă prezentăm o carte poștală cu o vedere panoramică a Piteștiului, la 1902. În centrul imaginii (surprinsă din dealul străzii Vasile Lupu) se zăresc turlele Catedralei „Sfântul Gheorghe”. Este anul când se demarează serioase reparații exterioare la Biserica „Sf. Gheorghe”, în urma stăruinţelor parohului iconom Gheorghe Popescu şi a epitropilor Costache Dumitrescu şi P.D. Muşetescu.

Ce se (mai) întâmpla la Pitești, la 1902, ca să nu rămânem în minte doar cu imaginea unui târgoveț local (că turist nu cred că era!), a căruței și a unor case nu prea mândre? Din prea puținile cărți de istorie despre Pitești, aflăm următoarele:

*La 16 martie, Primăria Pitești comandă, în Austria, contelui Thedeus Graf Lubenschi puieţi arbori ornamentali pentru parcul “Trivale”. Lucrările de amenajare a parculului fuseseră demarate din 1900. În comandă se aflau: brazi, pini austreci, pini rigida, pini cembra, molizi şi măslini sălbatici.

* La 15 iunie, cum informează ziarul „Universul”, comisarul Becescu de la secţia II Piteşti îl arestează în oraș pe „vestitul excroc şi falsificator ploieştean” Ion Gheorghe.

* La 16 august, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice anunţă Primăria Pitești de aprobarea înfiinţării în oraş a unei şcoli de meserii cu trei secţii.

*La 20 septembrie, are loc la Piteşti prima reprezentare cinematografică, ambulantă, cu filmul „Panorama Eduard Braun”. În sfârșit, la 7 ani de la realizarea primului film la Paris, de către frații Lumiere, piteștenii vizionează live primul lor film. Nu am găsit, încă, date despre acest film, dar ne documentăm pentru dumneavoastră!

(Nota redacției: Cărțile poștale și toate fotografiile  din această rubrică fac parte din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textele aparțin lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

38 − = 31