SEBASTIAN PAPAIANI, PE SCENĂ, LA PITEȘTI, ÎN 1965

Pitestiul vechi

Am scris despre închiderea, sper, temporară, a Cinematografului „Sebastian Papaiani” din Pitești (fost „Aquila”, fost „Muncitoresc”, fost „Modern”), din cauza gravelor probleme financiare. Revin acum pentru a prezenta o fotografie-document, din anul 1965.

Marele actor piteștean devenise celebru prin filmul său de debut, „Un surâs în plină vară”, din 1963, fiind, deodată, curtat de diverși regizori și, îndeosebi, de către cel care l-a descoperit, Geo Saizescu. În 1965 apare filmul „La porțile Pământului”, cu Papaiani în rol principal, în regia lui Saizescu, în distribuție fiind, în roluri principale, Mitzura Arghezi și Marga Barbu.

Subiectul filmului ține de ideologia vremii, dar actorii și-au făcut pe deplin datoria. Fotografia prezentată e de la premiera, de la Cinematograful „Modern” din Pitești, a filmului „La porțile Pământului”. Alături de Papaiani, mai apar pe scenă, Saizescu, Mitzura Arghezi și directorul de atunci al cinematografului (mea culpa, încă nu îl știu ca nume, dar voi reveni!)

Acum le zicem sesiuni Q&A, atunci se numeau, simplu, întâlniri cu publicul…

(Nota redacției: Fotografie din 1965, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, una destul de complexă, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, anul acesta, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea fotografiei e posibilă numai cu acordul d-lui Cătălin Tudor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

86 − = 76