TEATRUL COMUNAL DIN PITEȘTI LA 1930

Pitestiul vechi

La 22 iunie 1910, la inițiativa primarului de atunci al Piteștiului, Nicolae Dumitrescu, se semnează contractul pentru construirea unui edificiu multifuncțional, care să adăpostească sala de teatru a orașului și… baia (ce pragmatism la acele vremuri!). Primarul Dumitrescu își oferă salariul său pe un an, iar Ionel Brătianu și Vintilă Brătianu donează fiecare câte 2000 de lei pentru teatru.

Inaugurarea sălii de spectacole a Teatrului Comunal din Pitești are loc în 1914, cu piesa „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale. Trupa locală nu se bucură de mare succes, piteștenii participând mai mult, ca și astăzi (!!!), la spectacolele Teatrului Național din București.

Nu știm ce piese se aflau în repertoriu în 1930, probabil predominau balurile, dar vă prezentăm cum arăta clădirea teatrului și stația de autobuz. Probabil cea mai veche stație de autobuz din Pitești, alături de cea din fața Gării.

(Nota redacției: Carte poștală, din 1930, necirculată, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea cărții poștale este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 4 = 5