TEATRUL DE ESTRADĂ, ÎN 1962, DIN PITEȘTI

Pitestiul vechi

La 1 noiembrie 1957, Constantin Zărnescu, actor la Teatrul „Al. Davila” din Pitești, deși încă foarte tânăr (avea 26 de ani), dar știind să cânte foarte bine, inclusiv la clarinet, a înființat Secția de Estradă a teatrului, secție care, din 2005 încoace, îi poartă numele. Primul spectacol s-a numit „Prima seară, primul cântec”, în care Constantin Zărnescu a fost atât co-scenarist, cât și actor. Peste ani, între 1974-1988, Zărnescu a fost directorul teatrului, cel mai iubit de actori, după cum spun mulți.

Secția s-a dezvoltat rapid. Un pliant din 1962, realizat de teatru, ne arată realizările acestei secției și, mai ales, numărul impresionant de reprezentații date în doar 5 ani, 830 la număr! Urmărite de 250.000 de spectatori!!!

Teatrul de estradă, deși lasă impresia că accentul cade pe ușor și pe formule variate, față de dramă, acceptă cu greu experimentele regizorale, mai ales că funcția principală este de a oferi programe distractive. Iar din acest punct de vedere, nu poți păcăli publicul, cu „viziuni”, „interpretări novatoare”; ori râzi și te distrezi, și revii, ori nu râzi, și nu mai calci pe la teatru.

(Nota redacției: Pliantul face parte din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea cărților poștale este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

78 − 71 =