AL DOILEA ARGEȘEAN ȘEF DE STAT AL ROMÂNIEI (47)

Pitestiul vechi

La 28 martie 1948 își începe activitatea Marea Adunare Națională (noul Parlament, conform Constituției comuniste). În mod curios, privind retrospectiv, cei mai mulți deputați de Argeș sunt din partea Frontului Plugarilor. Au fost împroprietăriți cu pământ nu doar cei care luptaseră în război, chiar și cei din Est, pe lângă cei care luptaseră în Vest, și e meritul regelui Mihai. Toți au primit certificate din partea Frontului Plugarilor, semnate de rege.

Curios, din criză de oameni, Partidul Muncitoresc Român, la alegerile din 1948, a fost reprezentat doar de două persoane, dovadă că, încă în 1948, puțini se înscriau în acest partid. Și mai curios, în M.A.N. sunt aleși și doi foști deputați, unul țărănist (Mâță), și altul liberal (Romulus Teodorescu, fost primar liberal), semn că în toate timpurile unii oameni politici au știut să se orienteze după cum bate vântul.

Sub conducerea P.M.R,, Marea Adunare Națională, condusă de argeșeanul C.I. Parhon, celebru medic endocrinolog, s-a bucurat de mare stabilitate, funcționând 4 ani.

După Ion Antonescu, C.I. Parhon, născut la Câmpulung-Muscel, a fost al doilea argeșean care a condus statul român. Între timp, în mod oficial, nu a mai existat decât un singur partid, P.M.R. În 1996, urma Emil Constantinescu, un al treilea argeșean…

Pentru a demonstra superioritatea democrației socialiste, Partidul Muncitoresc Român a organizat, din 4 în 4 ani și, ulterior, din 5 în 5 ani, alegeri pentru noi deputați M.A.N. Cetățenii argeșeni erau chemați la vot și puși să voteze lista stabilită de partidul unic, listă cuprinzând cei mai de nădejde activiști comuniști. Liste care erau votate cu 99,99%! Dictatura votului începuse, cu unanimități fictive.

Avea tata o vorbă, pe vremea aceea: ,,zici ca ei și faci ce vrei!”

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

45 + = 49