A FOST O GARĂ ÎN PITEȘTI… (132)

Pitestiul vechi

Ajuns domnitor al României, Carol și-a dorit realizarea unei căi ferate care să lege Banatul (de la granița cu Austro-Ungaria, punctul Vârciorova) cu Moldova (Roman). Lui Cuza îi aparține, totuși, inițiativa construirii de căi ferate, în 1864, construcția primei căi, pe traseul București-Giurgiu, demarând în 1865, aceasta fiind finalizată în 1869.

Parlamentul României a aprobat, în septembrie 1866, construirea unei linii de 915 km, de la Vârciorova la Roman, de către firma germană Strousberg. Eminescu a scris zeci de articole pe marginea „afacerii Strousberg”, plecând de la costurile uriașe de realizare (270.000 de franci aur pe kilometru), acuzând interese oculte.

Unii sigur au avut de câștigat, câțiva au arătat cu degetul chiar spre Carol, corupție exista și atunci, dar important e că acea cale ferată s-a construit destul de repede. Primul tronson finalizat pleca de la Pitești, trecea prin București și Galați, ajungând la Roman. Inaugurarea Gării Pitești a avut loc la 13 septembrie 1872. Tronsonul Vârciorova – Pitești a fost inaugurat la 9 mai 1878.

În 1972, C.F.R. a organizat aniversarea a 100 de ani de la punerea în funcțiune a Gării Pitești. Una care și-a dovedit utilitatea, prin care au trecut toți regii României, dar și atâtea alte personalități – Brătienii, Armand Călinescu, Antonescu, Eminescu, Hasdeu, Maiorescu, Minulescu, Vladimir Streinu etc. etc. Ca să nu mai vorbim de oamenii obișnuiți ori transportul de mărfuri.

În 1972 s-a editat, de către Gh. Păun, și o carte cu istoricul gării, nu e loc aici de a extrage tot felul de date istorice. Gara a fost demolată, din păcate, în 2013, pentru a se construi una modernă. Cea nouă ar fi putut fi construită alături…

(Nota redacției: Carte poștală, din 1915, și fotografie din 1972, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, pornind de la fotografii, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, anul acesta, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerile cărții poștale și/sale ale fotografiei sunt posibile numai cu acordul d-lui Cătălin Tudor.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

44 + = 48