BĂTĂLIA PENTRU UN SPITAL AL ORAȘULUI PITEȘTI LA 1891 (22)

Pitestiul vechi

Primul spital din lume a fost înființat în Sri Lanka, acum 2400 de ani. Spitalele, în accepțiunea de astăzi, au apărut târziu în Europa, abia la începutul secolului al 18-lea, la Berlin și Londra. Se înțelege că în România, ideea de spital a ajuns după un secol.

Primul spital apărut în Pitești a fost înființat în 1829, pe timpul ocupației țariste. A fost un spital militar, înființat de ruși, în hanul stolnicului Ion Socolescu. La 1859, este menționat, în anumite documente istorice, un spital la Pitești, cu 30 de paturi, dar fără a ști ce clădire adăpostea acest spital. Mai sunt menționate și cele cinci spitaluri improvizate în iunie 1877, pentru răniții din Războiul de Independență, dar, la fel, nu știm unde au fost amplasate. La 1881, este menționat, ca instituție sanitară permanentă, Spitalul Militar din Pitești, cu sediul în strada Șerban Vodă nr. 96 (astăzi, Victoriei). Abia în 1919 se pune problema construirii unui sediu adecvat pentru spitalul Garnizoanei Pitești.

Între timp, la 1878, Prefectura Argeș înființează un spital județean în strada Negru Vodă nr. 53, pe care, din 1886, îl împarte cu Spitalul Militar.

Lipsea, însă, un spital al orașului Pitești. La 7 iulie 1891, Consiliul Local Pitești primește o adresă din partea Eforiei Spitalelor Civile din București prin care se aproba înființarea a zece paturi în spitalul urbei Pitești, fiind alocați și 5000 de lei pentru aceasta. Consiliul Local și primarul Agate Vasiliu se justifică prin lipsa prevederilor bugetare pe acel an, hotărând încuviințarea ca începând cu „1 aprilie 1892, comuna Pitești să înființeze un spital propriu al său, de 15 paturi plus 10 paturi ce se dau de onor Eforie a Spitalelor Civile, care să poarte inscripțiunea acestui așezământ”.

Și mai zice primarul Agate Vasiliu: „Până la înființarea celor 15 paturi ale comunei, spitalul proiectat a se înființa va începe funcționarea lui chiar de la 1 august (1891 -n.m.), cu cele 10 paturi ce se dau de onor Eforie…”

Nu a fost așa! S-a improvizat, atunci, un spital. A durat mulți ani până când Piteștiul a avut spitalul propriu, unul adevărat. Abia în anul 1906 se înființează oficial Spitalul Urban Pitești, ce va primi numele lui Brătianu (pentru că spitalul va fi ridicat pe pământul deținut de Brătieni în Pitești, în capătul străzii Libertății).

A fost principalul spital al orașului, până la apariția celui Județean. După 1948, din „Brătianu” i se schimbă numele în Spitalul „Nicolae Bălcescu”. Prin 1995, președintele Consiliului Județean Argeș de atunci, Florea Costache, desființează spitalul (în care și eu m-am operat, în 1987), pentru a înființa Centrul de Diagnostic și Tratament, luat, curând, în stăpânire, de medici privați, cu cabinetele lor, spitalul municipal pentru care luptaseră mulți primari piteșteni dintre 1891 și 1906, devenind o tristă amintire…

Și uite așa, Piteștiul nu are un spital municipal nici astăzi!

(va urma)

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești și a activității parlamentarilor din Argeș”, de Jean Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

58 + = 61