UN ARGEȘEAN CERE INTRODUCEREA SUFRAGIULUI UNIVERSAL LA 1896 (10)

Pitestiul vechi

Generația de la 1848 avea motive să fie destul de mulțumită. Se realizase Unirea, se câștigase Independența. România era regat. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Urma, acum, câștigarea, pas cu pas, a unor drepturi sociale. Proclamaţia de la Izlaz nu fusese uitată. Lupta se dădea pentru țărănime și pentru votul universal. Pe lângă Brătieni și Golești își face intrarea în scenă Constantin Dobrescu-Argeș.

Ales în Adunarea Deputaților în 1888, după răscoalele țărănești, când, la 15 noiembrie acel an, făcea apel la „patriotismul” colegilor pentru a îmbunătăți situația țăranilor, Dobrescu-Argeș este un alt nume de seamă al politicii naționale plecat de la Argeș. Este cel care, în 1895, va înființa Partida Țărănească, primul partid al celor de la „talpa țării”. Ca deputat al Colegiului al III-lea, Dobrescu-Argeș va lupta împotriva „rolului nefast al arendașilor”, propunând, printre altele, stabilirea unui maximum de lucru la care poate fi obligat un muncitor agricol și a unui minimum de salariu ce i se poate acorda. Amendament respins de P.P. Carp, ca fiind „periculos”, în ședința din 7 mai 1893.

Tot Dobrescu-Argeș denunțase, la 12 martie 1893, că „marea mizerie a țăranilor nu stă atât în răutatea legilor, cât mai ales în falsa lor aplicare”, mai târziu cerând înființarea unor sindicate agricole care să aibă dreptul să cumpere moșii și să le vândă, avantajos, la țărani. La 11 februarie 1894, se pronunță în favoarea reorganizării Consiliilor Județene, opunându-se desființării lor, după cum anterior se opusese desființării „juriilor comunale”.

La 12 decembrie 1896, deputatul Dobrescu-Argeș declară: „Noi, partizanii votului obștesc, trebuie să protestăm contra actualei legi electorale și să cerem introducerea sufragiului universal”.

Iată că un argeșean, exponent al țărănimii, cerea, primul, ca TOȚI românii să poată vota. Nu doar cei 114 piteșteni, care aveau drept de vot, cum am scris într-un episod anterior.

(va urma)

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești și a alegerilor din Argeș”, de Jean Dumitrașcu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 2 =