Ion C. Brătianu este cea mai importantă personalitate politică pe care Argeșul a dat-o în ultimele două secole. Militant de frunte al Revoluției de la 1848, este cel care l-a propus pe Cuza să fie domnitor și în Țara Românească, la 1959, realizându-se, astfel, Unirea, de facto, a Principatelor Române. A fost vreme de 12 ani prim-ministrul României, de numele său legându-se modernizarea statului român.
În semn de respect, piteștenii i-au ridicat două busturi. Unul la liceul pe care l-a înființat și care îi poartă numele (dar, din păcate, cum am mai scris, nimeni nu îi repune bustul pe frontispiciul liceului, după 30 de ani de libertate) și un altul în fața bisericii „Sfântul Nicolae” din Pitești, pe Strada Mare.
Bustul marelui om politic Ion C. Brătianu din scuarul Bisericii „Sfântul Nicolae” a fost opera marelui sculptor Dimitrie D. Mirea, bust ce a fost dat jos în 1948, imediat după ce regele Mihai a fost izgonit de pe tron (în mod curios, unele busturi liberale vor rămâne pe… poziție până în 1951).
Imaginea este din 1938, un an care nu prevestea marile schimbări politice ce vor urma…
(Nota redacției: Carte poștală din 1938, din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea cărții poștale este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)