CÂT PLĂTEAU PITEȘTENII AVUȚI TAXA DE SERVITOR ÎN 1942?

Pitestiul vechi

Prezentăm, de această dată, un proces-verbal, din 8 ianuarie 1942, eliberat de Comisiunea de impunere anuală a Primăriei comunei urbane Pitești, pe numele lui Mario Buduruș din strada Smeurei, cu taxele ce urmau a fi plătite în acel an.

Procesul-verbal este unul interesant, ne arată ce taxe plăteau piteștenii în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Și mai interesant ni se pare nivelul acestor taxe. Cine avea un servitor în casă trebuia să plătească 100 de lei pe an la Primărie, dar dacă avea o căruță cu un cal trebuia să plătească 180 de lei. Mai scump calul decât servitorul! Cel mai mult plăteau cei care își permiteau să aibă trăsură sau cupeu cu doi cai – 2880 lei pe an.

Servitorii, persoanele angajate în serviciul cuiva pentru treburi casnice, cred că au fost destul de numeroși în Pitești, în casele „lumii bune”. Dar nimeni nu vorbește despre servitori, slugi la Pitești, nici din acele vremuri, nici din ziua de astăzi (pentru că au reapărut, pe lângă miliardarii zilei). Singura diferență e că în zilele noastre nu se mai plătesc taxe pentru servitor la Primărie.

(Nota redacției: Proces-verbal din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îi aparține lui Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea procesului-verbal este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 2 =