CUM ARĂTA HALA DE PEȘTE DIN PITEȘTI ȘI BALENA GOLIAT

Pitestiul vechi

Nu am găsit, în cărțile de istorie ale d-lor Petre Popa și Ovidiu Moț, când s-a construit Hala de Pește din Pitești! Cartea poștală prezentată este din anul 1935. Cert este că această hală, care se afla pe strada Teiuleanu, lângă Hala de Carne, a rezistat până la începutul anilor 70, când s-a construit Casa Albă.

Din amintirile Cristinei Giogu, Rodicăi Carmen Pătrașcu ori ale lui Mihai Cruceană, în 1964, aici a fost expusă, contra cost, 25 de lei biletul pentru adulți, într-o expoziție sui-generis, o balenă Goliat, spre deliciul piteștenilor. În anul 1964, s-a organizat în România o expoziție itinerantă cu balena Goliat, cu o tehnologie de refrigerare cum nu mai văzuseră piteștenii până atunci.

Balena avea o lungime de 22 de metri şi o greutate de 68 de tone. Balena fusese ucisă pe 6 iunie 1954 în golful din Trondheim, pe coastele Norvegiei. Vânătorii de balene din Bergen au golit-o, dat fiind faptul că dintr-un cetaceu de 22 de metri se puteau prelua cantităţi industriale de ulei, carne şi grăsime. Pentru a conserva carcasa, norvegienii au îmbălsămat-o cu 7000 de litri de formol, în ideea de a deschide pentru vizitare publicului un interior de balenă. Prin expunerea sa în toată Europa, balena Goliat a făcut mulți bani proprietarului.

(Nota redacției:  O nouă carte poștală din colecția particulară a lui Cătălin Tudor, anticar și colecționar din Pitești. Textul aparține lui Jean Dumitrașcu. Cred că reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi!  Reproducerea imaginilor este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 + = 34