DESFIINȚAREA PARLAMENTULUI ȘI A PARTIDELOR ISTORICE (46)

Pitestiul vechi

Ultimul Parlament semi-liber (mai… scăpaseră și câțiva liberali și țărăniști în acesta), cu alegeri trucate, a funcționat între noiembrie 1946 și februarie 1948. După forțarea abdicării regelului Mihai, a fost abolită Constituția din 1923 și votată o nouă constituție, republicană și comunistă. Dar mai întâi, prin înscenarea de la Tămădău, la 14 iulie 1947, a fost anihilat P.N.Ț., Ion Mihalache fiind arestat pe când încerca să fugă din țară, alături de argeșeanul Nicolae Penescu și alți câțiva lideri. A fost motivul pentru care în noiembrie 1947, P.N.Ț. a fost desființat legal. Deși nu avea nicio legătură cu Tămădăul, a fost desființat și P.N.L. tot atunci.

L-am cunoscut pe regele Mihai, am stat de vorbă, i-am citit cărțile de interviuri, de mărturii, am fost la înmormântarea sa. Dar nu pot să nu scriu că a greșit în acei ani. L-a numit pe Petru Groza premier, nu l-a grațiat pe Antonescu, a girat primul Parlament dominat de comuniști, a fost de acord cu desființarea P.N.Ț. și P.N.L. La o lună, îi venea rândul, fiind forțat să abdice. Poate ar fi trebuit să abdice singur, nu cu pistolul pe masă. La 30 decembrie 1947 se proclama Republica Populară Română.

Publicată la 13 aprilie 1948, noua Constituție arăta că organul suprem al puterii de stat a Republicii Populare Române este Marea Adunare Națională.

Revenind la Ion Mihalache, marele om politic argeșean și național, să mai spun că a fost arestat la 14 iulie 1947 și condamnat la temniță grea pe viață. Intră în închisoare și soția sa Niculina, care supraviețuiește temnițelor comuniste (Mihalache moarte, după ani grei de suferință, la 5 februarie 1963, în Închisoarea Râmnicu Sărat). Lui Constantin (Dinu) Brătianu i se fixează domiciliu obligatoriu, la București (fiind arestat abia în noaptea de 5-6 mai 1950, la 84 de ani, murind în celulă după trei luni). Un alt fost deputat de Argeș, țărănistul Marin Pițigoi, este și el condamnat la ani grei de temniță, murind în 1956. Dar despre parlamentarii de Argeș închiși de regimul comunist – cu altă ocazie.

Iată cum cei mai mari politicieni pe care i-a dat Argeșul au murit, ca martiri. Ionel Brătianu ar fi avut aceeași soartă, dacă nu l-ar fi răpus, prematur, o banală amigdalită. Dar Ion Antonescu a fost executat de comuniști, iar Ion Mihalache și Dinu Brătianu au murit în temnițele comuniste.

Nota redacției: din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 − = 27