DIN CULISELE CULTURII ARGEȘENE (1). BUSTUL LUI DOBRIN

Cultura

Publicul vede ce i se oferă, dar puțini știu ce se întâmplă în spatele cortinei. Ca om implicat de ani buni  în multe acte de cultură de la nivelul Piteștiului, consider că poate prezenta interes și cum au fost cu putință diverse realizări, deși există falsa impresie că la noi cultura nu ar prezenta interes, deși eu cred contrariul. Intenționez să editez un volum cu toate aceste istorisiri, pentru o mai bună cunoaștere a istoriei recente a Piteștiului.

Așadar… La 1 decembrie 2008, pe la ora 22.00, într-o beznă cleioasă, după tot felul de amânări, bântuiam prin stadionul din Pitești alături de câțiva fotbaliști faimoși , spre a fixa, în sfârșit, la stadionul din Pitești locul în care urma să fie amplasat soclul pentru bustul turnat în bronz al lui Nicolae Dobrin. Timpul presa îngrozitor, bustul urma să fie dezvelit oficial de Sfântul Nicolae, cum anunțasem în presă. Anteriormente, fusese stabilit clar un alt loc, făcusem inclusiv proiect de către un arhitect pentru Grădina Publică, aprobat de Comisia Monumentelor de la Alexandria, în jurul statuii lui I.C. Brătianu, ca început pentru Rotonda Personalităților Piteștene. Dar, vorba imnului, de Ziua Națională, se ajunsese la „acum ori niciodată”. Tocmai de aceea, am stat nedezlipit de către primarul Piteștiului, de la ceremonia de la ora 9.00 de la Poarta Eroilor, de Ziua Națională, până seara la 19.00.

Am mers împreună seara cu domnul primar la locul fixat. S-a consultat, încă o dată, cu niște taximetriști. „Parcă l-a stadion îi e locul”, se aud voci. Domnul primar Pendiuc o sună pe d-na Gica Dobrin. „Sunt, la stadion, e o cupă Nicolae Dobrin”. Așa am ajuns și noi la ultimul meci, am participat la decernarea premiilor.

Apoi, însoțiți de staful FC Argeș, am bântuit, pe întuneric, pentru căutarea unui loc adecvat pentru bustul lui Dobrin. Marele portar Cristian propunea ceva, Ilie Bărbulescu altceva. Până la urmă, am convenit un loc. Am… înfipt un băț în pământul înghețat, ca de 1 decembrie, ca să marcăm locul.

A doua zi, la prima oră, beneficiind de o sponsorizare de materiale de la COMESAD și cu sprijinul unor muncitori de la ADP, am devenit diriginte de șantier la turnarea, treaptă cu treaptă, pe un ger teribil, a soclului (veneau doamna contabil-șef și jurista cu o.p.-uri și alte acte să le semnez la stadion). Cu un an înainte, 1 decembrie 2007, dezvelisem bustul realizat în gips într-un timp record de către sculptorul Cristian Pentelescu în cadrul Simpozionului internațional de sculptură „Gheorghe Iliescu-Călinești” (a lucrat după fotografia dorită de doamna Gica Dobrin).

Un bust pe care l-am „strecurat”, pe fondul emoției generate de dispariția prematură a legendarului fotbalist, în rândul busturilor altor personalități aflate deja în lucru în cadrul taberei. Cum-necum, am fost gata la timp, mi s-a alăturat și sculptorul, practic a venit cu bustul pe 5 decembrie, am făcut rost și de șampanie pentru cei invitați la dezvelire.

Dar, prins cu amănuntele organizatorice, am neglijat două mici, dar uriașe, amănunte. Dezvelirea bustului lui Dobrin devenise știre națională, au fost prezente toate televiziunile naționale, toată presa, ce mai, ca și mari prieteni ai fotbalistului, veniți singuri, neinvitați. În al doilea rând, ne aflam în ograda patronului echipei de fotbal FC Argeș, dl. Cornel Penescu. Festivitatea a fost exact cum am gândit-o. Seara, în schimb, toate televiziunile și agențiile de presă vuiau că dl. Penescu ar fi făcut bustul lui Dobrin. Pe dumnealui îl știau toți ziariștii de la București, reprezenta echipa lui Dobrin.

Da, dl. Penescu a făcut enorm de multe lucruri pentru FC Argeș, a susținut echipa, dar bustul nu. Câteva publicații on-line, mai îngăduitoare, admiteau că la eveniment ar fi participat, printre alții, și primarul. Nimic despre autorul bustului, dl. Pentelescu. M-am înfuriat, în noaptea de Sfântul Nicolae am stat de dat „drepturi la replică”, în speranța că se mai lămuresc lucrurile. În zadar, a doua zi erau alte știri importante de televiziune. Subliniez aici: bustul lui Dobrin a fost realizat exclusiv de către Centrul Cultural Pitești, din bugetul Primăriei Pitești. Ulterior, bustul a fost mutat într-un loc mai bun, la intrarea pe stadion, prin grija doamnei Gica Dobrin…

(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

67 + = 77