DIRIJORUL THEO WOLTERS REVINE LA FILARMONICA PITEȘTI

Cultura

Filarmonica Pitești organizează joi, 22 octombrie de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, un nou concert simfonic, cu un program integral Haydn, respectând toate regulile pentru evitarea contaminării cu noul coronavirus. Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești revine dirijorul Theo Wolters. Acesta este o prezență constantă în ultimii 9 ani la Pitești, fiind iubit de public și respectat de către orchestră. De fapt, este al 14-lea concert pe care îl conduce la Pitești. Puțini știu că maestrul Theo Wolters a mers de multe ori pe șantierul noului sediu al Filarmonicii Pitești, bucurându-se de fiecare nouă cărămidă pusă. Niciun alt dirijor nu a făcut asta, român sau străin, fapt ce denotă că se simte foarte apropiat de instituția de cultură piteșteană. Solistul concertului va fi, în premieră, oboistul Adrian Cioban. În program: Joseph Haydn – Concertul pentru oboi și orchestră în Do major și Simfonia nr. 94, „Surpriza”.

Dirijorul Theo Wolters este al 11-lea copil al unei familii de muzicieni din Olanda. Încă de mic a studiat trompeta, fiind membru al unei orchestre de suflători condusă de tatăl său. Studiile universitare le urmează la Conservatorul din Maastricht, unde este îndrumat de reputaţi profesori. A fost solo-trompetist la OverrijselsPhilharmonischdin Enschede (Olanda). Din 1979 devine membru al celebrei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, realizând cu aceasta numeroase înregistrări cu dirijori de renume. În paralel cu studiul instrumental şi orchestral, a studiat arta dirijoratului. A susţinut concerte, ca dirijor, cu orchestre din Olanda, Slovacia, Rusia, Coreea de Sud, Germania, România ș.a. Este dirijor invitat permanent al orchestrelor simfonice din Cluj, Sibiu şi Piteşti.

Născut la Cluj-Napoca, Adrian Cioban a absolvit studiile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din orașul natal, continuând formarea profesională la Hochschule der Künste Bern, Elveţia. A concertat ca solist alături de Camerata Lysy Gstaad, Orchestra Hochschule der Künste Bern, Ludus Ensemble Bern, Berner Symphonie Orchester, filarmonicile din Cluj, Sibiu, Arad și Orchestra Română de Tineret. A colaborat cu Berner Symphonie Orchester, Berner Kammerorchester, Münchener Kammerorchester, colaborări care i-au îmbogățit activitatea artistică. A obținut premii naționale și internaționale. La momentul actual este conf. univ. dr. la Academia de Muzică pe care a absolvit-o și solo-oboist la Filarmonica „Transilvania”. Membru fondator al Orchestrei Române de Tineret, este invitat ca profesor la cursurile de măiestrie ale Academiei muzicale de vară de la Sighișoara și Brașov. Este la prima colaborare cu Filarmonica Pitești.

Înainte de intrarea în sala de concert, oamenilor li se va măsura temperatura, iar accesul în sală este permis doar cu mască, pe durata concertului publicul având obligația să o poarte. La concertele din actuala stagiune (până la finele anului), nu se vor mai putea respecta locurile înscrise pe abonamente, spectatorii așezându-se în ordinea sosirii doar pe locurile marcate disponibile din sală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

31 + = 34