EUGEN VASILIU, DE LA SENATOR DE ARGEȘ ÎN CONDUCEREA G.D.S. (132)

Pitestiul vechi

Eugen Vasiliu s-a născut la 1 noiembrie 1946, la București. În 1973 a absolvit Facultatea de Drept a Universității București. Lucrează ca jurist, de la absolvire și până în 1991, în cadrul Direcției Generale a Vămilor de pe lângă Ministerul de Finanțe. În 1986 a fost atestat expert internațional în drept vamal de către Consiliul Mondial al Vămilor de la Bruxelles. Între 1990-1991 este director general al Vămilor din România.

În 1991, ministrul Andrei Pleșu îl numește secretar de stat la Ministerul Culturii, funcție pe care o deține până la alegerile din 1992. În 1992 este consilier privat pentru Dreptul de autor la Comisia U.E. de la Bruxelles. Apoi, între 1992-1996, Eugen Vasiliu este director general al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, de pe lângă Guvern. În 1993 a fost ales de cele două camere ale Parlamentului între cei 13 membri ai Curții de Conturi a României, funcție din care a demisionat imediat după alegere, din motive politice.

În 1991, Eugen Vasiliu este unul dintre membrii fondatori al Partidului Alianța Civică al lui Nicolae Manolescu. La alegerile din septembrie 1992 candidează pentru un loc de deputat, din partea P.A.C., pe lista C.D.R., în București, dar rămâne, vreme de 4 ani, doar „supleant”. În 1994 face parte din grupul de unificare liberală, grup care a demisionat din P.A.C. și s-a înscris în P.N.L., în momentul în care partidul lui Manolescu a părăsit C.D.R. În 1995, Eugen Vasiliu este ales membru supleant în biroul permanent central al P.N.L., mai apoi membru cu drepturi depline.

În toamna anului 1996, este desemnat cap de listă pentru Senat în Argeș, din partea C.D.R. (P.N.L.), în locul lui Alexandru Paleologu. Eugen Vasiliu obține 99.740 de voturi, mai multe decât Nicolae Văcăroiu (85.596), fiind numit mai apoi președinte al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a Senatului.

Este autorul mai multor legi, și anume: Legea drepturilor de autor, Legea cinematografiei, Legea publicității, Legea patrimoniului cultural național, Legea profesiei de arhitect. Ca inițiativă strict personală, senatorul Vasiliu este autorul Legii privind liberul acces la informațiile de interes public, o lege pentru care a avut nevoie de susținere internațională, pentru că mai nimeni nu o dorea pe la noi. O lege de care s-au bucurat și se bucură nu doar ziariștii, în relația cu autoritățile, ci și oricare cetățean.

Totodată, senatorul Eugen Vasiliu a depus și o susținută activitate în cadrul Institutului de Studii Liberale. După ce nu a mai fost senator, a ajuns directorul general adjunct al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, fiind, probabil, cel mai bun specialist al nostru pe probleme de proprietate intelectuală. Din această postură, a contribuit la legislația în domeniu și a militat pentru prevenirea și combaterea pirateriei, o reală prioritate pentru autoritățile române, dar una mereu amânată.

Încă din prima tinerețe, Eugen Vasiliu este poet și eseist. Poezie a publicat îndeosebi în revista „Apostrof”, în timp ce eseistul și-a pus semnătura în reviste precum „Secolul 20”, „Cuvântul”, „22” etc. În anul 2000, mi-a făcut onoarea de a participa la lansarea primei mele cărți, la Sala Manole de la Mânăstirea Curtea de Argeș!

Să mai adaug că Eugen Vasiliu este, de mai mulți ani, membru al G.D.S. (Grupul pentru Dialog Social), constituit la 31 decembrie 1989, prima organizație a societății civile constituită legal după căderea comunismului. Mai mult, Eugen Vasiliu este un membru activ în consiliul director al G.D.S. (președinte: Andrei Cornea), alături de Sorin Alexandrescu, Magda Cârneci, Adrian Cioroianu, Mihai Șora, Daniel Cristea-Enache, Mircea Dumitru, Radu Filipescu, Andrei Oișteanu, Alin Teodorescu ș.a.

Fostul politician și senator de Argeș a ajuns un fin analist politic, implicat într-o mulțime de campanii media pentru o Românie curată.

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

38 − = 28