EXPOZIȚIE DE CARICATURĂ ANTI-RĂZBOI LA PRIMĂRIA PITEȘTI

Cultura

Astăzi, 2 decembrie 2019, a avut loc, în holul Primăriei Municipiului Pitești, vernisajul Expoziției Internaționale de Caricatură Anti-Război – Kragujevac 2019. Este vorba de o manifestare anuală organizată de Primăria Municipiului Pitești, din 2011 încoace, împreună cu municipalitatea din Kragujevac – Serbia, oraș înfrățit, în memoria masacrului din 1941, din timpul ocupației germane, când sute de civili sârbi nevinovați au fost executați într-o singură zi.

Vernisajul, moderat de Jean Dumitrașcu, managerul Filarmonicii Pitești, a dat prilejul mai multor luări de cuvânt pe marginea expoziției. Mai întâi, primarul municipiului Pitești, Cornel-Constantin Ionică, a vorbit despre faptul că a vizitat Memorialul „21 Octombrie” din Kragujevac și a salutat eforturile făcute de frații sârbi pentru a promova pacea într-un mod original. Din partea Primăriei Kragujevac a vorbit Gordana Damnianovic, care a mulțumit Primăriei Pitești pentru sprijin, iar directorul adjunct al muzeului din Kragujevac, Nenad Karamialcovic, a făcut o prezentare a celei de-a 20-a ediții a Salonului de Caricatură Anti-Război. În fapt, un mare concurs internațional, cu 460 de participanți din 63 de țări, printre care și România, cu 1170 de caricaturi prezentate spre jurizare.

Despre valoarea artistică și simbolistica lucrărilor au vorbit aplicat poeta Denisa Popescu, din Pitești, cunoscut critic de artă plastică, și Nikola Govedarica, din Kragujevac.

Mai trebuie spus că Marele Premiu -„Mesagerul Păcii” – a fost obținut de Manuel Arriaga, din Spania; Premiul I – Li Xlaozang, China; Premiul al II-lea – Majid Amina, Iran; Premiul al III-lea – Andrea Pecchia, Italia; Premiul Municipiului Pitești – Pavel Constantin, Romania.

Expoziția, una itinerantă, este prezentată în mai multe orașe din țările participante, lucrările premiate aflându-se în Pitești până la finalul anului 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 2 =