CUM PETRECEAU PITEȘTENII ÎN 1947

Pitestiul vechi

Suntem în 1947, românii nu anticipau ce vremuri cumplite vor veni peste ei. Încă se bucurau că au scăpat de război, guvernul dăduse pământ și luase măsuri sociale, iar trupele sovietice de ocupație erau discrete. Aveau un rege pe tron, de alegerile trucate din 1946 nu le păsa, erau dezamăgiți, oricum, de politicieni. Așa că petreceau cum puteau.

Imaginea e cu Bufetul „Craiovei” din Pitești. Din 1947. Ce nu știu, e ce eveniment petreceau?! Pentru că, în acel an, printre multe altele, la Pitești s-a desfășurat, între 1-7 noiembrie, Săptămâna Prieteniei Româno-Sovietice, fiind deschisă Librăria Cartea Rusă din Piteşti. Ori, poate, sărbătoreau oprirea în Gara Pitești a trenului oficial al lui Iosif Broz Tito, conducătorul Iugoslaviei, acesta fiind întâmpinat de primarul Teodor Bachide.

Sau, mai simplu, nu țineau să marcheze nimic? Viața poate fi frumoasă, indiferent de orice regim, dacă știi să te bucuri! Mai ales la bufet!

(Nota redacției: Fotografie din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea fotografiei este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

97 − 87 =