LICEUL DE FETE „MIHAIL ȘI STEVASTIȚA VASILESCU”, ACTUAL „ZINCA GOLESCU”

Pitestiul vechi

În anii 1990, celebrul profesor de matematică Ion Ruse, din Pitești, a făcut memorii numeroase la Primărie și a publicat mai multe articole în presa locală pentru revenirea la prima denumire a Colegiului Național „Zinca Golescu”, cea de Liceul de fete „Mihail și Stevastița Vasilescu”. Fără a reuși, după cum știm.

Cert este că Mihail Vasilescu, alături de soția sa, a creat acest liceu. Exista, pe atunci, un singur liceu, de… băieți, „Ion C. Brătianu”. Văzând că fetele rămân în afara procesului de învățământ, Mihail Vasilescu a depus toate eforturile, și banii din cont, pentru a construi un liceu în care să poată învăța și fetele.

Un demers ce merită felicitat! Un lucru e sigur. Denumirea de „Zinca Golescu” a fost dată de comuniști, fără niciun fel de argument. Cine știe, poate se va reveni la denumirea inițială!

(Nota redacției: Fotografie din 1941 din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. Sigur reușim, la anul, să publicăm un album inedit cu Piteștiul vechi! Reproducerea fotografiei este interzisă, fără acordul lui Cătălin Tudor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

63 − = 57