PETRU POP, DE LA PETROCHIMIE ÎN SENAT ȘI ÎNAPOI (111)

Pitestiul vechi

Cine dintre politicienii de astăzi își mai aduce aminte că Petru Pop a fost senator de Argeș și când? Cei care au lucrat pe platforma petrochimică piteșteană și-l amintesc, desigur, dar cam atât. Pentru a rămâne în istoria politicii nu e suficient să faci un sprint, e nevoie de o cursă cât mai lungă. Ideal, firește, este să faci ceva de răsunet, care să rămână, care să fie de folos societății, dar asemenea minuni se întâmplă rar.

Petru Pop s-a născut la data de 1 martie 1939, în localitatea Șumal, județul Sălaj. Liceul îl face la Oradea, iar în 1961 absolvă Facultatea de Chimie Industrială Timișoara, specialitatea petrochimie, fiind repartizat ca inginer stagiar la fosta întreprindere „Carom”. Între 1966-1970 este cercetător la „Dolj-Chim”, din „970 fiind transferat la proaspăt înființatul Combinat Petrochimic Pitești. Ocupă mai multe trepte ierarhice, de la cea de șef secție Piroliză 1, director Uzina „Olefine” până la cea de director general (1986-1990).

În mai 1990 a fost propus de F.S.N. pentru funcția de senator de Argeș, pe poziția a doua. Pe a treia  poziție s-a aflat Sava Costache, un fost director general al Petrochimiei de la Pitești, tot F.S.N.! S-a mizat, desigur, pe voturile petrochimiștilor! Doi petrochimiști senatori! Curios, de la Uzina „Dacia” nu a fost invitat, de către FSN Argeș, nimeni să candideze.

În Senat, Petru Pop a fost un conștiincios parlamentar, susținând toate inițiativele F.S.N., rămânând fidel lui Ion Iliescu, după sciziunea acestui partid.

După terminarea mandatului, în 1992, s-a retras din vâltoarea politică, deși avea doar 53 de ani. N-a mai prins nici post de director. Mihai Georgescu, șef, din 1991, al Uzinei „Olefine” din cadrul ARPECHIM, îl angajează ca inginer șef în cadrul acesteia. Iată că nu toți politicienii știu să-și aranjeze viitorul, unii pentru mai multe generații. Din 1 ianuarie 2000, Petru Pop este pensionar.

Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare „Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș”, de Jean Dumitrașcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

30 − = 20