FILARMONICA PITEȘTI DESCHIDE ASTĂZI A 15-A STAGIUNE

Cultura

Filarmonica Pitești deschide, în această seară, de la ora 19.00, a 15-a sa stagiune. Pare incredibil, mai ales că, în 2009, la nici doi ani de la înființare, un politician notoriu ar fi vrut să o desființeze, pe motiv că „piteștenii și-au făcut moftul”. În 2010, la fel, era criză economică, iar trebuia să dispară, pe același motiv. Nu a dispărut, dar a fost decimată la jumătate. Noroc că a fost un om care a avut argumente, a făcut  ce a făcut și a salvat instituția. Dar nu despre asta vrem să vorbim. Filarmonica e un brand al orașului Pitești, a ridicat mereu, în analizele naționale, standardul cultural al Piteștiului, situându-l în primele 5 orașe ale țării din punct de vedere al consumului cultural.

Astfel, Filarmonica Piteşti deschide noua stagiune, a XV-a, la Centrul Multifuncţional printr-un concert simfonic integrat  Festivalului Internațional „George Enescu”. În 2009 și în 2011 orchestra a cântat la București. Apoi s-a pus problema banilor. Corect! Organizatorii Festivalului „Enescu” (Mihai Constantinescu) nu au dorit să plătească și Filarmonica Pitești. Pe alții îi plăteau cu sute de mii de euro! Asta așa, pentru cei care nu știu cum se scriu paginile culturale. La două ediții, orchestra piteșteană cântase doar pe diurna legală, de 12 lei de persoană. În 2009, printre spectatori, în picioare, pentru că nu a mai prins loc, și ministrul Culturii de atunci, Theodor Paleologu. Singurul ministru al culturii care a asistat la un concert al Filarmonicii Pitești. Mai apoi, ministrul Mircea Diaconu promitea că vine, dar a preferat masa de la Florica. În anii următori, a urmat proiectul „Laureați ai Festivalului Enescu la Filarmonica Pitești”, iar, ulterior, legăturile s-au rupt.

În această seară, alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată din nou de Constantin Grigore, revine, ca solist, violoncelistul Ștefan Cazacu. Acesta va va interpreta Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră de Ceaikovski.  În partea a doua, publicul va audia Simfonia nr. 9 în mi minor, Din lumea nouă de Dvořák. De menționat faptul că Ștefan Cazacu (fiul maestrului Marin Cazacu) și-a început cariera pe scena din Pitești pe când era elev și a cântat ca solist, la București, cu orchestra piteșteană, la Festivalul „Enescu” din 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

46 + = 56