HOTELUL „METROPOL”, LA 1943, DIN PITEȘTI

Pitestiul vechi

În zilele noastre, mulți piteșteni știu de existența Hotelului „Metropol” din localitate. Personal, am colaborat cu acest hotel, cazând acolo, an de an, sculptorii care participau la tabăra internațională de sculptură de la Pitești sau o serie de scriitori invitați la diverse evenimente culturale, ținând cont de prețurile foarte mici (nu-i fac reclamă, e o realitate). Puțini știu că în perioada interbelică, la doi pași de biserica Sf. Nicolae, a existat un hotel cu același nume, „Metropol”.

Fotografia este din 1943 și ne arată un alt fragment din strada Șerban Vodă (dinspre „Trivale” spre Teatrul „Davila”). Viața părea liniștită pe Strada Mare. Și totuși. La 1 august 1943, aviatorii americani au confundat orașul Ploiești cu Piteștiul și au lansat o bombă incendiară asupra orașului nostru! Din fericire, bomba nu a explodat, pompierii locali intervenind pentru dezamorsarea sa. Piteștenii vor simți că vom lupta cu americanii abia peste un an, în primăvara anului 1944, când vor fi mai multe victime în rândurile populației civile… Oricum, Hotelul „Metropol” nu a căzut victimă bombelor americane, ci buldozerelor comuniste de mai târziu, în numele distrugerii centrului vechi al Piteștiului…

(Nota redacției: Carte poștală, circulată, din 1943, Editura Depozitul de Ziare, din colecția particulară a d-lui Cătălin Tudor, colecționar și anticar din Pitești. Textul îmi aparține – Jean Dumitrașcu. În ce mă privește, scriu din mers o istorie a Piteștiului, una destul de complexă, în lipsa multor izvoare istorice. Sunt convins că reușim, la anul, să publicăm, eu și dl. Cătălin Tudor, un album inedit cu Piteștiul vechi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − = 8